Ένα νέο πρόγραμμα σχεδιασμένο για να ενισχύσει οικονομικά τους νέους πολίτες του Άμστερνταμ, αναμένεται να εφαρμόσει η Ολλανδία από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του NewsWeek, νεαροί πολίτες του Άμστερνταμ θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο «πρόγραμμα διαγραφής χρεών», κατά το οποίο τα οικονομικά βάρη των νεαρών κατοίκων της πόλης θα εξαγοράζονται από το δημοτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο με τη σειρά του θα τους προσφέρει πιστωτικό δάνειο με φιλικούς όρους.

Όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους θα διαγράφεται ή θα εξαγοράζεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης αναζητήσει (επιτυχημένα) εργασία ή συνεχίσει τις σπουδές του σε επίπεδο ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράληλλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει κίνητρα στους πιστωτές, οι οποίοι θα λάβουν 831 δολάρια κατ' άτομο, ως αμοιβή για τη συνεργασία τους και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι νέοι άνθρωποι που θα γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα ανακούφισης από τα χρέη, θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα πλάνο για τις επόμενες επαγγελματικές / εκπαιδευτικές κινήσεις τους, μαζί με έναν ειδικό σύμβουλο και αν καταφέρουν να «πιάσουν» τους στόχους τους η τράπεζα θα διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους.

Αντιμετώπιση του στρες και νέα ξεκινήματα

«Τα χρέη δημιουργούν στρες και στην περίπτωση των νέων ανθρώπων, τα χρέη συχνά καθορίζουν το μέλον τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ολλανδή δημοτική σύμβουλος Μαρζολέν Μούρμαν, η οποία τόνισε πως «στην πλειονότητα τους, αυτοί οι άνθρωποι ξεκινούν τη ζωή τους από μειονεκτική θέση και καταλήγουν σε ακόμα χειρότερη. Για αυτό το λόγο σκοπεύουμε να τους βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα».

Σύμφωνα με τη στατιστική Αρχή του Άμστερνταμ, 34% των κατοίκων του Άμστερνταμ, αυτή τη στιγμή έχουν υψηλά χρέη, ενώ σχεδόν το 1,4 άνθρωποι στην Ολλανδία «παλεύουν» να ανταπεξέλθουν στα χρέη των φοιτητικών δανείων.