Διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία
Να σταματήσουν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία προσπαθούν διεθνείς αξιωματούχοι.

Πληθαίνουν οι διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία για να σταματήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και την εισβολή στην Συρία.

O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε, «η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους. Αυτοί πολεμούν αιώνια. Δεν έχουμε στρατιώτες, ούτε Στρατό οπουδήποτε κοντά στην περιοχή της στρατιωτικής επίθεσης. Προσπαθώ να τερματίσω τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Μιλώ και στις δύο πλευρές. Κάποιοι θέλουν από εμάς να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και να ξεκινήσουμε από την αρχή έναν καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Άλλοι λένε να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ, αφήστε τους Κούρδους να πολεμήσουν τις δικές τους μάχες (ακόμη και με την οικονομική μας βοήθεια). Εγώ λέω, να πληγεί η Τουρκία πολύ σκληρά οικονομικά και με κυρώσεις αν δεν τηρήσουν τους κανόνες! Παρακολουθώ προσεκτικά».

«Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στην Συρία και προειδοποιεί κατά των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους πληρεξούσιούς της», τονίζει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό», υπογραμμίζει.

«Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (...) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι μίλησε με την Άγκυρα «για να εκφράσει την απογοήτευση της Βρετανίας και την ανησυχία της για την στρατιωτική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία και για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στην Συρία, η οποία «ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του».

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν».

Στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες.

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε πως η τουρκική επιθετική πρωτοβουλία είναι απαράδεκτη. Την καταδικάζουμε ... επειδή η στρατιωτική δράση κατά το παρελθόν οδηγούσε πάντα σε περισσότερη τρομοκρατία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλέχ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία «εκφράσθηκε η κοινή άποψη ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια στιβαρή και μακροχρόνια σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας μέσω της έναρξης διαλόγου μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας καθώς και μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας» Επίσης «υπογραμμίστηκε ότι η Ρωσία και το Ιράκ είναι σε έτοιμες να συνδράμουν τέτοιου είδους επαφές».

Το Ιράν απηύθυνε την Πέμπτη, έκκληση στην Τουρκία, «να σταματήσει αμέσως» η επίθεση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «εκφράζει τις ανησυχίες της» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης» και «επιμένει στην ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις και να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.

«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ακόμη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται, τουλάχιστον από τη δική μας οικογένεια, την ΕΕ, και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Είναι «μια άλλη έκνομη ενέργεια, αυθαίρετη ενέργεια, χάριν της ικανοποίησης των τουρκικών συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider