Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη δεν θα ξεκινήσουν σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταγγέλλουν ότι οι μάχες και οι επιδρομές πολεμικών αεροσκαφών της αραβικής συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία συνεχίζουν να μαίνονται, παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Απριλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών του κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούτι και του κόμματος του πρώην προέδρου Ali Abdullah Saleh – οι κύριοι αντίπαλοι της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο – δεν έχουν ακόμη φτάσει στο Κουβέιτ, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες και επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας .

«Δεν υπάρχει νόημα να πάμε στο Κουβέιτ αν η εκεχειρία δεν γίνεται σεβαστή», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανώτερος αξιωματούχος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου του Saleh.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος των ανταρτών, Mohamed Abdesalamτόνισε πως από την αρχή η απαίτηση των ανταρτών ήταν οι συνομιλίες να διεξαχθούν «σε μια ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας». Δυστυχώς «οι επιθέσεις» δεν έχουν σταματήσει και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές, πρόσθεσε.

Οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε αρκετά πεδία μαχών σε πολλές περιοχές στην Υεμένη, ιδιαίτερα στην διεκδικούμενη πόλη Ταίζ στα νοτιοδυτικά της χώρας και την περιοχή Νεμ, περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά.

Οι Χούτι, που το Ριάντ κατηγορεί ότι συνδέονται με το Ιράν, καθώς και οι σύμμαχοί τους, μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Ali Abdullah Saleh, ελέγχουν από το 2014 την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Υεμένης, στο βόρειο, το κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε τις δύο πλευρές που βρίσκονται στην Σαναά να δεσμευτούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ταξιδέψουν στο Κουβέιτ.

«Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες…Ελπίζω η Ανσαραλάχ και το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο να μην απολέσουν αυτή την ευκαιρία που μπορεί να σώσει την Υεμένη και τις ζωές ανθρώπων, θέτοντας ένα τέλος στον κύκλο βίας στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η χώρα», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΕ.

«Οι αντιπρόσωποι του κόμματος του Saleh και των Χούτι ψάχνουν για δικαιολογίες για να καθυστερήσουν την άφιξη τους την παρούσα στιγμή, αλλά αναμένεται να φτάσουν στο Κουβέιτ αύριο Τρίτη», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης που φέρει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας .

Από την επέμβαση της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, στη νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 6.300 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί 30.000, ενώ 2,4 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί και το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.