Σε αυτοκριτική προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, δύο ημέρες μετά την ομολογία του ότι τελικά είχε μετοχές της υπεράκτιας εταιρίας του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2010.

«Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα αυτήν την υπόθεση, μην κατηγορείτε τους συμβούλους μου, το λάθος είναι δικό μου, πήρα το μάθημά μου», δήλωσε ο Cameron κατά τη διάρκεια του εαρινού συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο.

Μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers την περασμένη Κυριακή, χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερις ανακοινώσεις με μπερδεμένες διατυπώσεις από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τελικά να παραδεχθεί το βράδυ της Πέμπτης ότι είχε μετοχές στην offshore που εδρεύει στις Μπαχάμες.

Ο Cameron επανέλαβε την υπόσχεσή του να δώσει στη δημοσιότητα προσεχώς τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών, κάτι πρωτοφανές για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας.

Ακριβώς την ίδια ώρα αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας την παραίτησή του. «Κάμερον πρέπει να φύγεις», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, ορισμένοι φορώντας καπέλα Παναμά και άλλοι, πιο τολμηροί, χαβανέζικα πουκάμισα, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό.

«Ο πρωθυπουργός έχασε την εμπιστοσύνη των Βρετανών», σχολίασε χθες βράδυ ο ηγέτης της Εργατικής αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn, χωρίς ωστόσο να ζητήσει την παραίτησή του.