«Επιβεβλημένη η στήριξη όλων μας στο αφήγημα του ελληνικού κρασιού»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιβεβλημένη η στήριξη όλων μας στο αφήγημα του ελληνικού κρασιού»
Ο εμπνευστής και ιδρυτής του 50 Great Greek Wines, ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μιλάει στο insider.gr λίγο πριν από τη διοργάνωση του οινικού project.

Το ελληνικό κρασί θα είναι ο πρωταγωνιστής στο 50 Great Greek Wines, ένα νέο project, που στόχο έχει την ανάδειξή και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του.

Στο πλαίσιο του 50 GGW, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης των 50 καλύτερων ελληνικών κρασιών.

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελετή απονομής, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας, με ένα διαφορετικού τύπου phygital event, που θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και οι οινόφιλοι, κατά της διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθούν τα κρασιά - νικητές.

Εμπνευστής και ιδρυτής του 50 Great Greek Wines είναι ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους 389 Masters of Wine στον κόσμο. 

««Το 50 GGW στοχεύει στην ανάδειξη και στην περαιτέρω εξωστρέφεια του ελληνικού κρασιού. Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια, βήματα που με πείθουν ότι είναι απολύτως σωστό να μιλάμε πλέον για ‘’μεγάλα κρασιά’’. To 50 GGW αποτυπώνει ακριβώς αυτή την ποιοτική διάσταση του ελληνικού κρασιού» σημειώνει στο insider.gr o κ. Καρακάσης, αναφερόμενος στην ιδέα της δημιουργίας του project.

Στο 50 GGW θα συμμετέχουν 140 οινοποιεία από όλη την Ελλάδα καλύπτοντας συνολικά 74 ποικιλίες.

Όσον αφορά στη διαδικασία και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αναδειχθούν τα καλύτερα κρασιά ο κ. Καρακάσης σημειώνει:

«Όλα τα κρασιά βαθμολογούνται στην κλίμακα του 100 από τους κριτές μας και τα 50 με την υψηλότερη βαθμολογία θα αποτελέσουν τα 50 Great Greek Wines. Είναι ένα wine Olympics με 50 νικητές που μόνο αυτοί ανακοινώνονται. Υπάρχει μόνο ένας μεγάλος νικητής, το ελληνικό κρασί!».

Ένα ακόμη σημείο που διαφοροποιεί το 50 Great Greek Wines από τους κλασικούς διαγωνισμούς είναι ότι οι φιάλες των οίνων που θα διαγωνιστούν θα αγοραστούν από το εμπόριο. Παράλληλα θα ανακοινωθούν μόνο τα κρασιά που ξεχώρισαν καθώς και ο αριθμός των συνολικών συμμετοχών.

Παράλληλα το 50 Great Greek Wines, θα πλαισιωθεί από μια σειρά καινοτόμων δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και από ένα ηλεκτρονικό βιβλίο οδηγό-σημείο αναφοράς που θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη διάδοσή των σπουδαίων ελληνικών κρασιών.

insider

 

«Το ελληνικό κρασί είναι μαγικό!»

Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα για τα οποία ξεχωρίζει το ελληνικό κρασί και οποία θα πρέπει να προβάλλει ώστε να αναδειχθεί στις ξένες αγορές;

«Φυσικά η διαφορετικότητά του. Το λέμε συχνά και οφείλουμε να ενισχύσουμε το αφήγημα γύρω από αυτό. Επίσης οι ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τα κρασιά και τα μοναδικά μας αμπελοτόπια. Το ελληνικό κρασί είναι μαγικό» τονίζει ο κ. Καρακάσης.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν γινόταν να αφήσει ανεπηρέαστο και τον συγκεκριμένο κλάδο, με τον κ. Καρακάση να σημειώνει ότι «έχει επηρεαστεί σαφώς και ειδικά τα οινοποιεία που δεν είχαν μεγάλη εμπορική διασπορά. Όμως οι προσπάθειες συνεχίζονται και οφείλουν να συνεχίζονται. Σε τέτοιες δυσκολίες είναι επιβεβλημένη η στήριξη όλων μας στο αφήγημα του ελληνικού κρασιού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider