Φυσικές καταστροφές: Οι αλλαγές που προωθούνται σε ιδιωτική ασφάλιση και κρατική αρωγή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικές καταστροφές: Οι αλλαγές που προωθούνται σε ιδιωτική ασφάλιση και κρατική αρωγή
Προς υλοποίηση οδεύουν η στρατηγική για την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιωτικών οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και οι αλλαγές στην κρατική αρωγή.

Προς υλοποίηση οδεύουν η στρατηγική για την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιωτικών οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και οι αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κρατική αρωγή. Οι γενικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν και χθες, Τρίτη, στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως έχει προαναγγελθεί σε συνέχεια των καταστροφών που καταγράφτηκαν το φθινόπωρο στην Θεσσαλία, το 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεγάλες επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ) έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) και σε ιδιωτικά οχήματα.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεων που σχετίζεται με τη διαμόρφωση των συνθηκών για την επέκταση και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών σε συμπόρευση με την κρατική αρωγή, και μεταξύ άλλων προβλέπει και την δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών και την αντίστοιχη Εθνική Στρατηγική.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προωθούνται και μέτρα ενδυνάμωσης του πλαισίου της κρατικής αρωγής, αλλά και στοχευμένα μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, η άυλη ψηφιακή κάρτα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, η ειδική ενίσχυση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων με απώλειες, είτε με βραχυπρόθεσμο, είτε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, και η ρύθμιση επί των οφειλών του αγροτικού ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για την μείωση της γραφειοκρατίας στην στήριξη των πληγέντων. Όπως είναι γνωστό, η καταγραφή των ζημιών, ο υπολογισμός των ποσών που αποδίδονται στους δικαιούχους, η απόδοση των επιχορηγήσεων και της κρατικής αρωγής στους δικαιούχους και η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης αποτελούν διαδικασίες που σε σημαντικό βαθμό υλοποιούνται αυτήν την στιγμή με μη ηλεκτρονικό τρόπο οδηγώντας σε καθυστερήσεις στην απόδοση των επιχορηγήσεων και της κρατικής αρωγής στους πληγέντες. Για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιχειρείται η ένταξη των διαδικασιών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr) με χρονικό ορίζοντα το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματοποίηση της καταγραφής δεδομένων μετά από κάθε καταστροφή, κάτι που θα συμβάλει στη διαμόρφωση μέτρων διαχείρισης των καταστροφών και την απομείωση των συνεπειών τους.

Αλλαγές και στην στεγαστική συνδρομή

Άλλες διατάξεις αφορούν στην στεγαστική συνδρομή, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τη νέα πρόβλεψη για τη δυνατότητα συμβατικής ή προκατασκευασμένης οικίας έναντι της στεγαστικής συνδρομής, ώστε αντί για την κρατική αρωγή το κράτος να μπορεί να παρέχει – χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση – συγκεκριμένους τύπους κατοικιών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους της πληγείσας οικίας.

Στο ίδιο πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις οργανωτικής, υπηρεσιακής και λειτουργικής φύσεως που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, εισάγοντας αρκετές καινοτομίες, όπως η θέση του Συντονιστή Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικές καταστροφές: Τι αλλάζει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις αποζημιώσεις των πολιτών

Πολιτική Προστασία: Ποιες παρεμβάσεις και δαπάνες θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό

Πολιτική Προστασία: Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider