Στο έλεος της κακοκαιρίας Εύβοια, Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Μαγνησία - Νύχτα τρόμου με εκκενώσεις και απεγκλωβισμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο έλεος της κακοκαιρίας Εύβοια, Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Μαγνησία - Νύχτα τρόμου με εκκενώσεις και απεγκλωβισμούς
Το νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει με σφοδρότητα την πολύπαθη Εύβοια. Μεγάλα προβλήματα σε Φθιώτιδα και Μαγνησία. Μπαράζ από 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Τελευταία ενημέρωση 23:42

Νύχτα αγωνίας η αποψινή για τους κατοίκους σε βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα και Μαγνησία λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σφυροκοπούν και πάλι τη χώρα μας.

Το βράδυ της Τετάρτης δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε χωριά και οικισμούς σε διαφορετικές περιοχές:

  1. στον Αμπελώνα του δήμου Παλαμά
  2. στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα Φθιώτιδας
  3. Αρμένιο και Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ
  4. Κάμπος, Αρμένι και Νίκη προς Λάρισα

Ταυτόχρονα, το 112 προειδοποιεί πως: «αν βρίσκεστε στις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων».

στον Βόλο έσπασε ξανά ο χείμαρρος Κραυσίδωνας και έχουν πλημμυρίσει γειτονιές της πόλης, ενώ υπήρξαν απεγκλωβισμοί ανθρώπων που κινδύνευσαν.

Μπέος: «Κλειστείτε σπίτια σας, ανεβείτε σε ορόφους»

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, κάνει λόγο για «χειρότερη» κακοκαιρία από τον Daniel και καλεί τους πολίτες να κλειστούν σε ψηλά σπίτια.

«Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Εκκληση. Κλειστείτε στα σπίτια σας, πηγαίνετε σε ψηλότερους ορόφους, προστατεύστε τη ζωή σας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σαρώνει την Εύβοια η κακοκαιρία – Σε επιφυλακή οι αρχές

Τεράστιοι όγκοι ορμητικών νερών κατέκλυσαν με μανία τις Ροβιές απειλώντας σπίτια και περιουσίες. Τα 3 ποτάμια που περνούν μέσα από το χωριό υπερχείλισαν. «Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί. Από τότε που κάηκε το δάσος είναι η δεύτερη φορά που την παθαίνουμε» δήλωσε κάτοικος της περιοχής. Σπίτια πλημμύρισαν. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους.

Λασπόνερα μαζί με κορμούς δέντρων και άλλα φερτά υλικά παρέσυραν αυτοκίνητα ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές, δρόμοι κόπηκαν στα δυο. «Έπεσαν 235 χιλιοστά βροχής μέσα σε 6 ώρες, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες είμαστε όλη νύχτα μέσα στους δρόμους και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου- Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Οι ποσότητες νερού που έπεσαν στο Μαντούδι είναι πρωτόγνωρες. Σε κατάσταση συναγερμού και η Λίμνη Ευβοίας. Δρόμοι καταστράφηκαν και μετατράπηκαν σε χειμάρρους ενώ ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά και έχει καταλήξει στην θάλασσα άλλαξε το χρώμα του νερού. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας και εθελοντές επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού ενώ όπου έχει χρειαστεί, μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένα σπίτια σε ασφαλή σημεία.

«Το Μετόχι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχει πλημμυρικά φαινόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος εθελοντών Προκοπίου, Δημήτρης Βετσονούρης. Στις πληγείσες περιοχές μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί και σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Από την κακοκαιρία έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει το Μαντούδι με το Προκόπι ενώ κατολίσθηση σημειώθηκε και στο Δερβένι. Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας δουλεύουν πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Ανησυχία στη Φθιώτιδα – Με το βλέμμα στη στάθμη του Σπερχειού

Παράλληλα, ο δρόμος στο χωριό Καρυά στη Φθιώτιδα έχει κοπεί στα δύο από το μεγάλο όγκο νερού που κατέβασε το ρέμα, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Οι αυξημένες ποσότητες νερού από το Σπερχειό, η ισχυρή βροχόπτωση και τα ελλιπή έργα του αναδασμού που έγιναν στην περιοχή ευθύνονται για την πλημμύρα και τις ζημιές που προκλήθηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, οι οποίες απ’ ότι φαίνεται δεν έγιναν. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του χωριού και ο Δήμος έχει μοιράσει στους κατοίκους μπουκαλάκια με νερό. Η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έφερε μεγάλες ποσότητες νερού στο Σπερχειό από τη δυτική Φθιώτιδα, την ορεινή Ευρυτανία και την Οίτη. Γίνεται έλεγχος της στάθμης του Σπερχειού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η κακοκαιρία δοκιμάζει την αντοχή των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων. Οι αρχές είναι σε επιφυλακή με σχέδιο εκκένωσης των οικισμών αν χρειαστεί.

Ο καιρός την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, την Πέμπτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Η αναλυτική πρόγνωση:

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλες τις περιοχές και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λάρισα: Σε επιφυλακή για πλημμυρικά φαινόμενα στο Αρμένιο και Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ

Εθνική Ασφαλιστική: Δεσμεύει επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών

Ακρίβεια, φωτιές και πλημμύρες φρενάρουν το Εξοικονομώ 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider