Λιβύη: Επέτρεψαν στην Ελλάδα 14 μέλη της αποστολής - Αγωνία για τους τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβύη: Επέτρεψαν στην Ελλάδα 14 μέλη της αποστολής - Αγωνία για τους τραυματίες
Στην Ελλάδα βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας, τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, μετά το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Στην Ελλάδα βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας, τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, μετά το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κοστίζοντας τη ζωή σε τρία μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και σε δύο διερμηνείς της ελληνικής αποστολής, που μετέβαινε οδικώς προς την Ντέρνα της Λιβύης, με στόχο τη συνδρομή των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το κράτος της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το C-130 που μετέφερε 14 Έλληνες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 7 το πρωί, ενώ άμεσα οι τραυματίες διακομίστηκαν προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. Αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των τραυματιών, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες που έγινε το τροχαίο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη το λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν σφοδρότατη.

Δένδιας: Βαθύτατη οδύνη - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη :

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Διευκρινιστική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωσή του, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ.

Όπως αναφέρει, «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Είναι ευνόητο», συνεχίζει, «ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει ότι αργότερα, «οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων», προσθέτει, «το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ».

«Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα στη Λιβύη

Σακελλαροπούλου για Λιβύη: Μας συγκλονίζει όλους η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider