Ο Υμηττός γίνεται «πιλότος» για τα βουνά της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Υμηττός γίνεται «πιλότος» για τα βουνά της Ελλάδας
Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΣΠΑΥ ακολουθεί μια στρατηγική εξωστρέφειας, που υλοποιείται τόσο με τα δύο Forum, που ήδη έχει διοργανώσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όσο και με το οδοιπορικό των στελεχών του ανά την Επικράτεια το τελευταίο διάστημα.

Μπορεί ο ΣΠΑΥ να έχει από την ίδια τη σύστασή του επίκεντρο τον Υμηττό και στόχο την προστασία και την ανάπτυξη του αττικού βουνού, όπως άλλωστε το ορίζει το ίδιο το όνομά του (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού), όμως αναπτύσσει πλέον την πλούσια δράση του και σε άλλα βουνά της Ελλάδας. Έρχεται σε άμεση επαφή με δήμους όλης της χώρας και κυρίως με περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιές, προσφέρει την τεχνογνωσία του και τις ιδέες του, ανταλλάσσει μαζί τους προτάσεις και εμπειρίες, με μεγάλο στόχο να τεθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου των βουνών μας.

Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΣΠΑΥ ακολουθεί μια στρατηγική εξωστρέφειας, που υλοποιείται τόσο με τα δύο Forum, που ήδη έχει διοργανώσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όσο και με το οδοιπορικό των στελεχών του ανά την Επικράτεια το τελευταίο διάστημα. Μία περιοδεία μ' έναν κύκλο συναντήσεων, που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες από την Αρχαία Ολυμπία και συνεχίστηκε τον τελευταίο μήνα στη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα, στα Καλάβρυτα και στη Βόρεια Εύβοια.

Στο πλαίσιο διευρυμένων συναντήσεων κι ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος μαζί με συνεργάτες του, ταξίδεψαν σε όλες αυτές τις περιοχές, συναντήθηκαν εκεί με δημάρχους, φορείς και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της δασοπροστασίας, ώστε να επιτευχθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, προτάσεων και εμπειριών πάνω στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και να αναδειχθούν τα οφέλη τής από κοινού πανελλαδικής συνεργασίας για την προστασία των δασών μας. Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντάτος ενημέρωσε εκτενώς για τις πρακτικές, τις πρωτοβουλίες και τον Δεκάλογο προτάσεων του ΣΠΑΥ, που ανέπτυξε στο Forum και αφορά στη σωτηρία των δασών πάνω στο τρίπτυχο εθελοντισμός-νομοθεσία-χρηματοδότηση.

Η διοίκηση του ΣΠΑΥ και τα μέλη του (δήμοι Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας, Κρωπίας και πρόσφατα ο δήμος Αθηναίων) έχουν θέσει πέντε βασικούς άξονες: τη θωράκιση του Υμηττού, την ανάδειξή του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, τον εθελοντισμό, τη φιλοδασική συνείδηση και τον Smart Υμηττό. Και αυτό ακριβώς, επιχειρεί να «εξάγει» ο ΣΠΑΥ και στα άλλα ελληνικά βουνά.

Οι «σταθμοί» του οδοιπορικού

Η αρχή του οδοιπορικού έγινε από την πολύπαθη Αρχαία Ολυμπία στις 8 Δεκεμβρίου, όπου ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ενός ειδικού προγράμματος αποκατάστασης της περιοχής, στην προσαρμοστικότητα των δήμων στα νέα εργαλεία, όπως είναι οι Σύνδεσμοι και οι διαδημοτικές συνεργασίες και χαρακτήρισε πολύτιμη τη γνώση και τη συμβολή του ΣΠΑΥ σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθησαν πριν από τρεις εβδομάδες η Θεσσαλονίκη και το Πανόραμα, όπου το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου ο κ. Κωνσταντάτος είχε διαδοχικές συναντήσεις, αρχικά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έκανε αντιστοιχίες του Υμηττού ως «πνεύμονα» της πόλης με το δάσος του Σέιχ Σου, τονίζοντας πως θα προχωρήσει σύντομα τις πρακτικές και τα εργαλεία του ΣΠΑΥ.

Αμέσως μετά, με τον δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος δήμος είναι 110.000 κατοίκων, αφού αποτελεί συνένωση τριών δήμων. Στη συνέχεια, με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και αμέσως μετά, με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, ο οποίος με τη σειρά του παρουσίασε το καινοτόμο σχέδιο δασοπροστασίας της δικής του δημοτικής Αρχής, που πρόκειται να εφαρμόσει για την προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου με τη χρήση θερμικών καμερών και drone.

Τελευταίος σταθμός ήταν η Έδεσσα, με τον τόσο ιδιαίτερο περιβαλλοντικό πλούτο και η συνάντηση με τον δήμαρχό της Δημήτρη Γιάννου.

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στα Καλάβρυτα με την πλούσια βιοποικιλότητα. Η συνάντηση έγινε στις 22 Φεβρουαρίου με τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο, ενώ παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι Γορτυνίας Στάθης Κούλης και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής. Κι εκεί, τέθηκαν τόσο οι πρακτικές πάνω στη δασοπροστασία, όσο και οι ανάγκες που υπάρχουν.

Και αυτή η πρώτη φάση έκλεισε στη Βόρεια Εύβοια, που τόσο άσχημα χτυπήθηκε από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021. Εκεί, την περασμένη εβδομάδα τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχτηκαν όλα τα προβλήματα και οι ανάγκες της περιοχής.

Το οδοιπορικό θα συνεχιστεί αργότερα και σε άλλες περιοχές και δήμους της χώρας, με πρώτους «σταθμούς» την Άρτα, την Κεφαλονιά και τη Νάξο.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους δήμους»

«Ο ΣΠΑΥ είναι έτοιμος να διαθέσει τις τεχνικές δυνατότητες και την επιστημονική τεχνογνωσία του και αυτό ακριβώς κάνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Κωνσταντάτος και συνεχίζει: «Είναι όντως μια εξωστρέφεια του ΣΠΑΥ ως ενέργεια βοήθειας προς όλους τους δήμους, με αγάπη και κόπο φυσικά, γιατί τίποτα δεν γίνεται ακούραστα, όμως το σημαντικό είναι πως υπάρχει ανταπόκριση. Όλοι οι δήμοι που έχουμε επισκεφτεί, ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία. Υποδέχονται με ενδιαφέρον τις ιδέες και την τεχνογνωσία μας, θέτουν κι αυτοί τις δικές τους ιδέες και προτάσεις και δηλώνουν πρόθυμοι γι' αυτή τη συνεργασία. Άλλωστε στα δύο Forum που οργανώσαμε, μετείχαν 45 δήμοι από όλη τη χώρα».

Σχετικά με τον σκοπό αυτού του οδοιπορικού, ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρει: «Θέλουμε να δείξουμε και σε άλλους δήμους τα όσα έχουμε πετύχει στον Υμηττό, τόσο για την προστασία του όσο και την προσπάθεια για ένα smart βουνό, να συνάψουμε μνημόνια συνεργασίας και να τεθεί το πολύ σημαντικό θέμα των χρηματοδοτήσεων για την προστασία των δασών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας, όμως πρέπει να χρηματοδοτηθεί, ώστε να μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά πάνω στη σωτηρία των δασών. Είναι πολύ σημαντικό ας πούμε, το να διαθέτει κάθε περιοχή ένα Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης».

Ως συμπέρασμα λοιπόν, ο Υμηττός μετατρέπεται σ' έναν «πιλότο» και για τ' άλλα βουνά. «Αυτό ακριβώς είχε πει στο 1ο Forum και ο υπουργός, ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, πως ο Υμηττός πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για τα άλλα βουνά της χώρας», τονίζει ο κ. Κωνσταντάτος και προσθέτει: «Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, θα ακολουθήσουν κι άλλα ταξίδια κι άλλες συναντήσεις με δημάρχους, με τις διοικήσεις της Πυροσβεστικής σε κάθε περιοχή, με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις».

Στο τέλος και στην ερώτηση τι κρατάει από αυτό το οδοιπορικό, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ απαντά: «Δυστυχώς, το ότι η ύπαιθρος μαραζώνει με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα δάση μας. Η αστικοποίηση δεν έχει αφήσει νέους ανθρώπους στο βουνό, ώστε να το μάθουν και να το προστατέψουν. Οι λίγοι εθελοντές μόνο δεν είναι αρκετοί. Γι' αυτό, θα πρέπει να ξαναδούμε και σε αυτή τη βάση το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider