Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 54 οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί - Οδύνη για τα θύματα και ερωτήματα που παραμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 54 οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί - Οδύνη για τα θύματα και ερωτήματα που παραμένουν
Ανείπωτος είναι ο πόνος που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, μπροστά και στην οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης, με τους νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχουν ταυτοποιηθεί, να ανέρχονται σε 54. 

Ανείπωτος είναι ο πόνος που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, μπροστά και στην οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης, με τους νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχουν ταυτοποιηθεί, να ανέρχονται σε 54.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της αστυνομίας, έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί.

Πλέον, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών παραμένει στους 57.

Εν τω μεταξύ, καθώς η έρευνα σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, έρευνα στο πλαίσιο της προανάκρισης πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας, στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα, με στόχο να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται οι αστυνομικές ερευνες για την διερεύνηση της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες της Τροχαίας στην έρευνα τους συνέλεξαν ό,τι στοιχείο κρίνεται χρήσιμο, όπως έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα που αφορούσαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Καθώς τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, η Πυροσβεστική σήμερα διέψευσε τις πληροφορίες για φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Παράλληλα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο 59χρονος σταθμάρχης είχε πιάσει δουλειά στον κομβικό σταθμό της Λάρισας στις 25 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει πως όταν έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, βρισκόταν για μόλις πέμπτη ημέρα στη συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αφέθηκε μόνος του στη βάρδια να διαχειριστεί την κυκλοφορία των τρένων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του, Στέφανος Παντζαρτζίδης στο Reader.gr.

Ακόμα, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι εξής :

  • Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Ο κ. Βασίλειος Προφυλλίδης, στις πρώτες του δηλώσεις διεμήνυσε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Μπορώ να σας ξεκαθαρίσω ότι, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να διακριβωθεί πλήρως και η τελευταία λεπτομέρεια της επιστημονικής αλήθειας, εγώ γι’ αυτό είμαι στην επιτροπή. Είμαι στην επιτροπή ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος και να μάθουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πώς ακριβώς συνέβη. Πρέπει στη χώρα να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με αυτό, που έχει πει ο Εθνικός ποιητής ότι επιτέλους «Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές». Η θέση μου μου επιβάλλει να λειτουργήσω με φειδώ, με λιτό λόγο, με αυτοσυγκράτηση και προπάντων με τεκμηριωμένο λόγο. Κάθε λέξη, που θα βγαίνει και κάθε λέξη, που θα γράφεται, θα είναι τεκμηριωμένη. Εγώ θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την αλήθεια με βάση τις γνωστές επιστημονικές μεθόδους» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητάει την σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, την άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ακόμα, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει στην παραγγελία του: «Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα αποκάλυψη για Τέμπη: Μόλις 5 ημέρες στον σταθμό της Λάρισας ο σταθμάρχης

Πλεύρης: Είδα να βγάζουν σορούς και γονείς να ψάχνουν παιδιά - Δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία

Κατερίνη: Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» στην 34χρονη που σκοτώθηκε στα Τέμπη - Η πρώτη κηδεία θύματος της τραγωδίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider