Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με έξι νεκρους- Γυναίκα « βομβιστής καμικάζι» η δράστης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με έξι νεκρους- Γυναίκα « βομβιστής καμικάζι» η δράστης
Έχουν τραυματιστεί 81 άτομα. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο πρόεδρος Ερντογάν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μας συνεχίζουν να εργάζονται για να αποκαλύψουν τους δράστες αυτής της ύπουλης επίθεσης και όσους βρίσκονται πίσω από αυτήν, ανέφερε. Σε βίντεο η στιγμή της έκρηξης. Ύποπτη μια γυναίκα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:10

Τους έξι έφτασαν οι νεκροί της ισχυρής έκρηξης που έγινε σε έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο στην κεντρική περιοχή της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, βίντεο που προβλήθηκαν, αλλά και τουρκικά ΜΜΕ. Επίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, άλλα 81 άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ σε δημοσιογράφους.

Το σημείο που έγινε η έκρηξη στην περιοχή Μπέγιογλου, στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας ήταν κατάμεστο από κόσμο, όπως συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα από καταστηματάρχες, τουρίστες, αλλά και οικογένειες.

Κάποιοι από τους τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της έκρηξης, ενώ οι σοβαρότερα τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Άμεσα οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την περιοχή, ενώ προληπτικά έκλεισε το τζαμί στην πλατεία Ταξίμ. Την επιχείρηση επέβλεψε από αέρος ελικόπτερο της αστυνομίας.

Σε μήνυμα του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya είπε: "Έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μπέγιογλου, στην οδό Ταξίμ Ιστικλάλ, γύρω στις 16.20 σήμερα. Στο σημείο εστάλησαν ομάδες της αστυνομίας, της υγείας, της πυροσβεστικής και της AFAD. Υπάρχουν θύματα και τραυματίες. Οι εξελίξεις θα κοινοποιηθούν στο κοινό».

Σε ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στο Twitter, έγινε γνωστό ότι «απεστάλη αίμα στα κοντινά νοσοκομεία μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αίμα αυτή τη στιγμή».

Επίσης έγινε γνωστό ότι η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και για αυτόν το λόγο διορίστηκαν 5 εισαγγελείς.

Η αρμόδια τουρκική αρχή RTUK επέβαλε απαγόρευση στην τηλεοπτική κάλυψη της έκρηξης, περίπου μία ώρα μετά.

Ερντογάν: Θα αποκαλυφθούν οι δράστες αυτής της προδοτικής επίθεσης

Λίγο πριν την αναχώρηση του για τη συμμετοχή του στη σύνοδο των G20 στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε δηλώσεις για την έκρηξη, αναφέροντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. «Οι προσπάθειες να καταληφθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω της τρομοκρατίας, δεν θα φτάσουν στον στόχο τους ούτε σήμερα και αύριο, ούτε όπως στο παρελθόν».

Ανέφερε ότι «το έθνος μας πρέπει να είναι σίγουρο ότι οι δράστες του περιστατικού στην οδό Ιστικλάλ θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μας συνεχίζουν να εργάζονται για να αποκαλύψουν τους δράστες αυτής της ύπουλης επίθεσης και όσους βρίσκονται πίσω από αυτήν."

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι από τις πρώτες πληροφορίες που έλαβε από τον περιφερειάρχη Κωνσταντινούπολης, του «μύρισε τρομοκρατία».

Η στιγμή της έκρηξης και η ύποπτη με το σακίδιο

Σύμφωνα με το skai.gr, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε μία γυναίκα που είναι ύποπτη για την οργάνωση της επίθεσης με τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν η γυναίκα αυτή είναι ζωντανή, ή αν έχει βρεθεί ανάμεσα στα πτώματα που εντοπίστηκαν στο σημείο.

Στο βίντεο από την κάμερα ασφαλείας καταστήματος, που έχει «πιάσει» τη στιγμή της έκρηξης, μπορεί κανείς να διακρίνει μία γυναίκα ντυμένη στα μαύρα, με ένα σακίδιο στην πλάτη. Αμέσως μετά γίνεται η έκρηξη, με επίκεντρο τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Τη στιγμή της έκρηξης, φαίνεται να βγαίνει φωτιά από το σακίδιο και άνθρωποι να πέφτουν αναίσθητοι στο έδαφος. Στο σημείο υπάρχουν αρκετές γυναίκες, οι οποίες, είτε περπατούν, είτε κάθονται στα δύο παγκάκια.

Συλλυπητήρια από Ιμάμογλου

«Τα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των θυμάτων από την έκρηξη στη Λεωφόρο Ιστικλάλ», ανέφερε στο Twitter ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με ανάρτησή του στο twitter.

ΥΠΕΞ: Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό

Αναφορικά με την έκρηξη που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα σήμερα, το ελληνικό γενικό προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές, γίνεται γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και «εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό».

Μισέλ: Φρικτά νέα από την Κωνσταντινούπολη απόψε

Τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Φρικτά νέα από την Κωνσταντινούπολη απόψε» σημειώνει , προσθέτοντας ότι « όλες μας οι σκέψεις είναι με εκείνους που ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή και τον λαό της Τουρκίας σε αυτήν την πολύ οδυνηρή στιγμή».

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Τουρκία

«Σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν και στον τουρκικό λαό» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Τουρκία».

Με πληροφορίες από Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Φωτογραφία Anadolu

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider