Πεντέλη: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα, μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Δραματική έκκληση πυροσβεστών

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πεντέλη: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα, μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Δραματική έκκληση πυροσβεστών
Το μέτωπο μεταξύ Διώνης και Δασαμαρίου παραμένει το μεγαλύτερο, για «απίστευτες συνθήκες» κάνουν λόγο οι πυροσβέστες. Κάηκαν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις ενώ έχουν αναφερθεί τραυματίες αλλά και μία αυτοκτονία ηλικιωμένου μπροστά στις φλόγες.

Τελευταία ενημέρωση 14:28

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της «πύρινης λαίλαπας» που καταστρέφει φύση, σπίτια και επιχειρήσεις στην Πεντέλη, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να βρίσκεται μεταξύ Διώνης και Δασαμαρίου, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις καθώς δεν έχουν κοπάσει οι άνεμοι.

Η κατάσταση λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, κατά διαστήματα είναι δραματική, όπως περιέγραψε νωρίτερα στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους 4.000 πιστοποιημένους εθελοντές δασοπυροσβέστες να συνδράμουν στην μάχη με τις φλόγες σε Πεντέλη, Διώνη, Παλλήνη, Ντράφι, καθώς επικρατούν «απίστευτες συνθήκες» και οι πυροσβέστες έχουν εξαντληθεί.

«Κάνω έκκληση στους πιστοποιημένους εθελοντές του πυροσβεστικού σώματος για ενίσχυση των δυνάμεων, γιατί η κούραση του πυροσβέστη αυτή τη στιγμή είναι απίστευτη. Πρέπει να ξεκουραστούν αυτοί οι άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Φοβάμαι τα μποφόρ, χθες το πρωί είχαμε 11 μποφόρ, μιλάμε για απίστευτες συνθήκες. Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, έχει μπει στον αστικό ιστό, ευελπιστούμε ότι από το απόγευμα που θα πέσει κάπως ο άνεμος θα τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Έχουν έρθει πυροσβέστες από όλη την περιφέρεια Μακεδονία, Σέρρες, Ήπειρο» πρόσθεσε ο κ. Σταθόπουλος.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών

Για την επίγεια πυρόσβεση επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή επιχειρούν περιοδικά για την αεροπυρόσβεση 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, επισημαίνοντας τον «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς» στον οποίο βρίσκεται η Αττική και άλλα σημεία της χώρας.

Ο κ. Αρτοποιός, υπογράμμισε ότι καθώς και σήμερα σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων παραμένουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και από τις 5:30 το πρωί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ματαίωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Πρέβεζα.

Η εξάπλωση της φωτιάς

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ομάδας του Meteo καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση από τον επιπυραγό και εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, αναφέρθηκε πως εκτός της κύριας εστίας Διώνης-Δασαμαρίου, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας, προσθέτοντας ότι δυνάμεις έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Βελτίωση παρατηρείται, όπως ανέφερε, στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς. «Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε.

Κάηκαν δεκάδες σπίτια - Πολλοί τραυματίες

Ωστόσο, η φωτιά έχει ήδη κατακάψει δεκάδες σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, αν και η πραγματική αποτίμηση της καταστροφής μπορεί να γίνει μόνο μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες, πυροσβέστες και πολίτες, με κάποιους εξ αυτών να είναι εγκαυματίες, ενώ ένας ηλικιωμένος αυτοκτόνησε βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς την Ελευσίνα, αλλά και προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυκλοφορία στα συγκεκριμένα σημεία είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΑ ενημέρωσε το επιβατικό κοινό ότι, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
314 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ
319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
324 ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών:
302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ)
450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ
461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ
Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Αρωγή στα θύματα της φωτιάς

Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι).

Ειδικότερα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλο το 24ωρο, σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.

Επίσης, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων. Σημειώνεται ότι πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία, Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι».

Παράλληλα, δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Πεντέλη - «Υπεράνθρωπη» μάχη των πυροσβεστών με άνεμο και φλόγες

gazzetta
gazzetta reader insider insider