Ουκρανία-ΕΕ: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση της Επιτροπής - «Η νίκη μας πλησιάζει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία-ΕΕ: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση της Επιτροπής - «Η νίκη μας πλησιάζει»
Η «ιστορική απόφαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ θα βοηθήσει το Κίεβο να νικήσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η «ιστορική απόφαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ θα βοηθήσει το Κίεβο να νικήσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, το οποίο θα φέρει ασφαλώς πιο κοντά τη νίκη μας. Ευγνώμων στη @vonderleyen και σε κάθε μέλος (της ΕΕ) για μια ιστορική απόφαση», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ θα εγκρίνουν την πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η τελική απόφαση για την ένταξη των παραπάνω κρατών στην ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των 27 κρατών μελών του μπλοκ, ενώ η ενταξιακή διαδικασία περιλαμβάνει την εκπλήρωση ενός μεγάλου αριθμού βημάτων, γεγονός που μπορεί να παρατείνει την διαδικασία ένταξης για παραπάνω από 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Κροατία, η οποία ξεκίνησε την διαδικασία ένταξης το 2003, ενώ έγινε επίσημα δεκτή στην ΕΕ το 2013.

Πρόεδρος Μολδαβίας: Πολύ σημαντική στιγμή για το μέλλον μας

Η Μολδαβία χαιρετίζει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, την οποία αναμένει να εγκρίνουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας.

«Η σύσταση βασίζεται στην αντίληψη ότι η χώρα μας θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες σε τομείς όπως η δικαστική μεταρρύθμιση, η μάχη κατά της διαφθοράς, η δημόσια διοίκηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Μάια Σαντού.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και η ελπίδα την οποία οι πολίτες μας έχουν ανάγκη», ανέφερε η Σαντού σε μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram.

«Ξέρουμε πως η διαδικασία θα είναι δύσκολη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο», υπογράμμισε.

Η απόφαση αυτή «ενισχύει τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες, μας ενθαρρύνει και ενισχύει τη βεβαιότητά μας πως είμαστε στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε η Μολδαβή πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα».

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, η γλώσσα μας --τα ρουμανικά-- είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ, έχουμε μια ευρωπαϊκή ιστορία και ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», έγραψε στο Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στα κράτη μέλη να αποδώσουν στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας και να προσφέρει στη Γεωργία την «προοπτική» να ενταχθεί μια μέρα στους «27».

Η σύσταση αυτή, όπως και η σύσταση να δοθεί πράσινο φως και για την Ουκρανία, θα συζητηθούν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου και οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα πρέπει να αποφανθούν ομόφωνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Επίσημα σε ενταξιακό καθεστώς Ουκρανία, Μολδαβία - Έχει εκπληρωθεί το 70% των προϋποθέσεων

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει «πλήρες μέλος» της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider