Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα - Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τις οδικές μετακινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα - Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τις οδικές μετακινήσεις
Σύμφωνα τους ακτοπλόους η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μ.Πέμπτης και της Μ.Παρασκευής είναι 100%.

Τελευταία ενημέρωση: 12:20

Πληρότητες που αγγίζουν το 100% καταγράφονται τόσο στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο, όσο και σε τρένα και αεροπλάνα. Οι εκδρομείς μετά από δύο χρόνια lockdown φεύγουν για να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό και να βρεθούν με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ΚΤΕΛ, τρένα αλλά και αεροπλάνα έχουν την τιμητική τους με τους εκδρομείς να κάνουν την μεγάλη έξοδο σήμερα και αύριο.

Σε σχέση με το 2019 που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία παρατηρείται αύξηση κατά 30-35% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών ΚΤΕΛ Σοφοκλή Φάτσιο.

Μάλιστα, σε πολλά δρομολόγια, όπως των γραμμών Αθήνα Πελοποννήσου και Ηπείρου, η πληρότητα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σοφοκλής Φάτσιος, αγγίζει και το 45-50%. Ιδιαίτερη αύξηση καταγράφεται και προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Θεσσαλία αλλά και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ υπάρχουν εφεδρικά λεωφορεία για σήμερα και αύριο που αναμένεται και η μεγάλη έξοδος, προκειμένου να προστεθούν και έξτρα δρομολόγια για οποιοδήποτε προορισμό και να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες. Επισήμανε, ωστόσο, πως οι εκδρομείς επιλέγουν τις μετακινήσεις με τα ΚΤΕΛ λόγω του ότι οι τιμές στα εισιτήρια παραμένουν ίδιες χωρίς καμία αύξηση και είναι οικονομικότερες σε σχέση με άλλο τρόπο μετακίνησης.

Αισθητή άνοδος σημειώνεται και στην αποστολή -μέσω ΚΤΕΛ- δεμάτων με τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και δώρων.

Αυξημένη κίνηση όμως παρατηρείται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% στις αμαξοστοιχίες κυρίως στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα .

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που θα επιλέξουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις μετακινήσεις τους, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και Μεγάλο Σάββατο θα ενισχυθούν οι συρμοί InterCity με ένα επιπλέον βαγόνι για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Αυξημένες είναι και οι πληρότητες στις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines, από το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) και αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε αυξημένες πληρότητες σε όλους τους προορισμούς της Ελλάδας με κορύφωση πληρότητας 100% σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή. Τα εισιτήρια σε ελληνικούς προορισμούς έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση, με πληρότητα που αγγίζει το 85%, έχουμε και σε διεθνείς προορισμούς όπως Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία.

Οι κρατήσεις εισιτηρίων είναι αντίστοιχες του Πάσχα του 2019, με τον αριθμό, όμως, των διαθέσιμων θέσεων να είναι μικρότερος σε ποσοστό της τάξεως του 20%, σε σχέση με την περίοδο πριν εκδηλωθεί η πανδημία.

Πάντως όλα δείχνουν πως τα αεροπορικά ταξίδια μπαίνουν και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών αφού ήδη καταγράφεται αύξηση από τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο και αναμένεται η κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες με προσφερόμενες θέσεις που θα αγγίζουν τα επίπεδα του 2019.

Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει και σε κρατήσεις και σε πληρότητα και η αεροπορική εταιρεία SKY express.

Έξοδος από τα λιμάνια

Κορυφώνεται από σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Σύμφωνα τους ακτοπλόους η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μ.Πέμπτης και της Μ.Παρασκευής είναι 100%. Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 19 δρομολόγια, 17 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο.

Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και σήμερα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών, ενώ συστήνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι μία ώρα νωρίτερα στο σημείο αναχώρησης του πλοίου λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Χθες Μ.Τετάρτη 20/04 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 14 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 14.760 επιβάτες, 2.649 ΙΧ οχήματα, 575 φορτηγά και 394 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 26 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 5.459 επιβάτες,949 ΙΧ οχήματα,40 φορτηγά και 148 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 13 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 4.916 επιβάτες, 1.493 ΙΧ οχήματα, 92 φορτηγά και 92 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 7 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 1.743 επιβάτες 482 ΙΧ οχήματα 45 φορτηγά και 26 δίκυκλα.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για το οδικό δίκτυο της χώρας

Ο σχεδιασμός των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, περιλαμβάνει ειδικότερα:

- Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής

- Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

- Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

- Παρουσία τροχονόμων στα διόδια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

- Ενημέρωση των πολιτών, μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που θα είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρησή τους για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας στο οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης

Η κίνηση από και προς το νομό Θεσσαλονίκης μέχρι αυτή την ώρα κρίνεται απολύτως ομαλή ενώ αναμένεται να αυξηθεί μετά το μεσημέρι. Παράλληλα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα τροχαίας κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και σε βασικούς οδικούς άξονες στις εξόδους - εισόδους της πόλης, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με τo Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας (Μ. Τετάρτη) άφησαν πίσω τους την πόλη και πέρασαν από τα διόδια των Μαλγάρων περισσότερα από 11.000 αυτοκίνητα ενώ περίπου 8.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό ενώ από το ρεύμα εισόδου καταγράφηκαν στα διόδια Μαλγάρων 10.500 οχήματα και 7.385 από τα διόδια της Ανάληψης.

Τα αυξημένα μέτρα τροχαίας εποπτεύονται από ειδικά συνεργεία τροχονομικών ελέγχων που έχουν συγκροτηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, εκτός των συνηθισμένων ελέγχων, έλεγχοι θα διενεργούνται και με συμβατικά υπηρεσιακά οχήματα.

Για το νομό Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν οι ακόλουθοι περιορισμοί στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων:

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (21-04-2022), από τις 15.00 έως τις 22.00 και αύριο Μεγάλη Παρασκευή (22-04-2022) από τις 06.00 έως τις 16.00΄:

- στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών (από την αερογέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών),

-στο ρεύμα εξόδου της εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας

-και στην εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, (Ε.Ο.16), από την αερογέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας).

Τη Δευτέρα του Πάσχα (25-04-2022) από τις 12.00 έως τις 22.00:

- στο ρεύμα εισόδου της Εθνικής Οδού Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης (από τον κόμβο Ν. Μουδανιών μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης),

- στο ρεύμα εισόδου της Εθνικής οδού Καβάλας - Θεσσαλονίκης (από τη Χ/Θ 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ/Θ 11+340)

- και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (Ε.Ο. 16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως την αερογέφυρα Θέρμης.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης καλεί τους οδηγούς, για την ασφαλή μετακίνησή τους:

να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα,

να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά όταν πρόκειται να οδηγήσουν,

να μην επιχειρούν επικίνδυνες - αντικανονικές προσπεράσεις,

να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε ζώνη ασφαλείας και προστατευτικό κράνος και

σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Μετά το Πάσχα οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πιθανές ανατιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider