Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ετοιμάζεται για νέα ρωσική επίθεση - Η Μόσχα μιλά για «προθυμία» των Ουκρανών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ετοιμάζεται για νέα ρωσική επίθεση - Η Μόσχα μιλά για «προθυμία» των Ουκρανών
Το Κίεβο εκτιμά πως ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμενων είναι η περικύκλωση των Ουκρανών στρατιωτών στα ανατολικά της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση 17:11

Μια μέρα μετά από τις συζητήσεις Ουκρανών και Ρώσων για αποκλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση του Κιέβου ετοιμάζεται για επανέναρξη των επιθέσεων του ρωσικού στρατού στη χώρα, την ώρα που η Μόσχα κάνει λόγο για προθυμία της ουκρανικούς πλευράς ως προς τις αιτήματα που αξιώνει.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, το Κίεβο εκτιμά πως ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμενων είναι η περικύκλωση των Ουκρανών στρατιωτών στα ανατολικά της χώρας.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μόσχας στις συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι ανέφερε ότι οι επαφές με την Ουκρανία συνεχίζονται και ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο έχει δείξει θέληση ώστε να ανταποκριθεί στα αίτημα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε πως «εάν η Ουκρανία τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε σταματά να ισχύει η απειλή προς τη Ρωσία του να γίνει η Ουκρανία μέλος του NATO».

Καμία μείωση των ρωσικών επιθέσεων

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βιατσεσλάβ Τσάους δήλωσε ότι δεν βλέπει μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την ανακοίνωση χθες από τη Μόσχα μιας μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας σε αυτήν τη ζώνη.

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μη στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν και ότι οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να μην έχουν νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η 'μειωμένη δραστηριότητα' του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», συνέχισε.

Στην πόλη αυτή, η οποία είχε 280.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, δεν έχει πλέον «δίκτυα επικοινωνίας και δεν μπορούμε πλέον να τα επισκευάσουμε»Μ πρόσθεσε.

Μετά την Μαριούπολη στον νότο, η Τσερνίχιβ είναι η πόλη που έχει δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκατόμβη στο Ιρπίν

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές εβδομάδες, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος.

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και υπάρχουν ακόμη πτώματα κάτω από τα χαλάσματα. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Γιατί η Μαριούπολη είναι τόσο σημαντική για Ρωσία και Ουκρανία;

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Τσερνίχιβ - Παραμένει αποκλεισμένη η Μαριούπολη

Ρωσία: Τίποτα «ελπιδοφόρο», καμία «πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider