Δήμαρχος Μαριούπολης: Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων - Χρειαζόμαστε πλήρη εκκένωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δήμαρχος Μαριούπολης: Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων - Χρειαζόμαστε πλήρη εκκένωση
Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη και η κατάσταση στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο στον αέρα του CNN.

Τελευταία ενημέρωση 22:09

Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, μια πόλη που αριθμούσε περί τους 400.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, και η κατάσταση στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο στον αέρα του CNN, ενώ τόνισε πως πλέον «η πόλη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών».

«160 χιλιάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, βρίσκονται στη Μαριούπολη, όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς, γιατί δεν υπάρχει τίποτα απολύτως: ούτε νερό, ούτε φως, ούτε θέρμανση, ούτε επικοινωνία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Τόνισε ότι η πόλη χρειάζεται πλήρη εκκένωση, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι ελέγχουν την πόλη.

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση στη Μαριούπολη», είπε ο Μπόιτσενκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή... Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς, δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν γίνεται. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Επιπλέον, σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δημάρχου.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Αντίθετα, οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά την οποία χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου στην περιοχή.

HΠΑ: Oι Ουκρανοί ανακατέλαβαν πόλη νότια του Σούμι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τροστιανέτς, νότια του Σούμι, από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφος» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πολλαπλά τα μέτωπα

Την ίδια στιγμή, οι μάζες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται σε μια σειρά από ουκρανικές πόλεις. Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις χθες βράδυ, ενώ ένας χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Στο μεταξύ, ρωσικά πλοία εισήλθαν στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, Δευτέρα 28/3, και το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκτιμά ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εξαπολύσουν πυραυλικά χτυπήματα εναντίον στόχων στην ξηρά. Η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ - Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί. Νωρίτερα, νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και το ανατολικό τμήμα της χώρας

Ουκρανία: Συμφωνήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι περιλαμβανομένου ενός από τη Μαριούπολη

Ουκρανία: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider