Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες σε Χάρκοβο, Μαριούπολη - Αγωνία για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες σε Χάρκοβο, Μαριούπολη - Αγωνία για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών
Την Πέμπτη η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με στόχο μία ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Στην Λευκορωσία, ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης η ρωσική αντιπροσωπεία, με τον Λαβρόφ να αξιολογεί ως «θετικό βήμα» την πρόθεση Ζελένσκι να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Ασφυκτικός ο ρωσικός κλοιός σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, ενισχύονται οι δυνάμεις με προορισμό το Κίεβο. Για 500 νεκρούς στρατιώτες κάνει λόγο το Κρεμλίνο.

Τελευταία ενημέρωση 21.15

Για έβδομη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και του ρωσικού στρατού σε διάφορα μέτωπα σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, την στιγμή που οι δύο πλευρές να ετοιμάζονται πυρετωδώς για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την αποκλιμάκωσης της έντασης.

Λίγα λεπτά, πριν τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο όπου αναμένεται να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στον χώρο των συνομιλιών.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτεές είναι καθ' οδόν από το Κίεβο και θα φτάσουν αύριο Πέμπτη στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμα - Λαβρόφ: Επιμένουμε στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, στην συνάντηση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ όπως ανέφερε ο Μεντίνσκ, ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία.

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατελήφθη ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Νωρίτερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να έχουν καταλάβει τον μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Twitter η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, η οποία επικαλείται ενημέρωση από την ίδια την Ρωσία στον αξιωματούχο του Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως τις τελευταίες ώρες, μονάδες ρωσικών τεθωρακισμένων κατέλαβαν την Χερσώνα, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς τις τελευταίες ώρες. «Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Διαβάστε ακόμα - Μπάιντεν: Ο «δικτάτορας» Πούτιν είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ»

Ωστόσο, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. «Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Νέος γύρος συνομιλιών εντός της ημέρας - Κατελήφθη η Χερσώνα και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, τονίζοντας πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται», τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Εν αναμονή του δεύτερου γύρου των συνομιλιών

Στο πεδίο της διπλωματίας, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

Νωρίτερα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες εν αμφιβόλω με τελεσίγραφα Πούτιν και αντίσταση από τον Ζελένσκι

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, δηλώνει έτοιμο για τις συνομιλίες, τονίζοντας πως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες γι' αυτές. «Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα - Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει στόχο να εξαλείψει την Ουκρανία και τον λαό της

Νωρίτερα, η Ρωσία υποστήριζε πως δεν υπάρχει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε συνέντευξη του στη λιβανική τηλεόραση.

Ο Γκατίλοφ είπε πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύει το RIA Novosti.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Αφότου δεν σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

Ρωσικό ΥΠΑΜ: 498 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματισθεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα δίνει στην δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και ‘εθνικιστές’ έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Ο αριθμός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθεί και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο εκ μέρους της Ουκρανίας.

Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη - Υπό ρωσικό έλεγχο το λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Εξάλλου, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Μαριούπολη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες. «Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ουκρανία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Γενικού Προξενείου και Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα. Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι Ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

Ουκρανία: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

«Ήδη για περισσότερες από 160 ώρες η Ουκρανία και σύσσωμος ο ουκρανικός λαός αντιστέκονται στην δόλια και κυνική επίθεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι ζωές που χάνονται, των παιδιών μας , των γυναικών και των δυνάμεων άμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο διάστημα των επτά ημερών του πολέμου, «η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας».

Το Χάρκοβο δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο σήμερα το πρωί την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και πανεπιστήμιο στην Χαρκίβ (Χάρκοβο), στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Χαρκίβ είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Ένας στους τέσσερις στην Χαρκίβ έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης σήμερα προς τη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήταν πριν», σημείωσε ο δήμαρχός της σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό: απόλυτη καταστροφή, αφανισμός, γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού - αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν κατοικημένες περιοχές.

Ουκρανία: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

«Προς το παρόν 10 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ο προσωρινός απολογισμός είναι 4 νεκροί και 9 τραυματίες», διευκρινίζουν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας υφίσταται επίθεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι υπηρεσίες αυτές προσθέτουν ότι έχουν αποστείλει 21 οχήματα και 90 ανθρώπους για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται και τη διάσωση θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, από τους βομβαρδισμούς, κυρίως κατά της έδρας της τοπικής διοίκησης, προτού διαγράψει την ανάρτησή του αυτή.

Καταρρίφθηκαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 στο Κίεβο

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά η Sberbank - Κλείνει η θυγατρική της στην Ευρώπη

Ουκρανία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Γενικού Προξενείου και Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Λαβρόφ: Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός

gazzetta
gazzetta reader insider insider