Υπεγράφη η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ - Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεγράφη η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ - Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φωτογραφία ανέβηκε από τον λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φωτογραφία ανέβηκε από τον λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Twitter, σε μια ανάρτηση που κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή» καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να τεθεί υπό την προστασία μιας δυτικής συμμαχίας έναντι της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άμεση ένταξη βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο.

Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας διεξήχθησαν στη Λευκορωσία πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ και σε μικρή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ο οποίος βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα παραδοθεί στη Ρωσία, καθώς διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ αντιπροσώπων και από τις δύο χώρες μετά από ημέρες συγκρούσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεχίσει να αναζητά μια διπλωματική λύση, αλλά δεν είναι έτοιμη να παραδοθεί ή να συνθηκολογήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο CNBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, η ουκρανική πλευρά ζήτησε από την Ρωσία την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Παράλληλα, την ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες στην Λευκορωσία, σε επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του» ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες και εκείνος συμφώνησε.

Νωρίτερα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, συνοδεύοντας τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ ανέφερε πως «οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία».

Λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στον χώρο όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider