Παγκόσμια καταδίκη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια καταδίκη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν αξιωματούχοι και ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση 12:11

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την αδίστακτη ενέργεια

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter. «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς. Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

Η Γαλλία «καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο»

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος, όπως ανέφεραν πηγές του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, ζήτησε την ευρωπαϊκή συνδρομή. Ο Μακρόν συνεκάλεσε εξάλλου σήμερα το πρωί το συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας της Γαλλίας, ενώ το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις». «Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον συγκάλεσε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί «η απάντηση» στις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», εκτιμώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση». «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη» και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική. Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

«Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.

«Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Έως νωρίς σήμερα, η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επίσης καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντσόφσκα σε ανάρτησή της στο Twitter.

Γκουτέρες: «Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Στόλντενμπεργκ καταδικάζει την «ασύνετη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ. Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης «καταδικάζει έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση»

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε «έντονα» σήμερα «τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη. «Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση», συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider