Μπλίνκεν: Η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» στην περιοχή του Ινδοειρηνικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν: Η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» στην περιοχή του Ινδοειρηνικού
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

Η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, διαβεβαίωσε απόψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μετά την ανακοίνωση της σύναψης τριμερούς συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

«Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη» στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν τον σκοπό», επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Η νέα συμμαχία, η αποκαλούμενη AUKUS, έχει σαφώς στόχο να αντικρούσει τις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατήγγειλε για άλλη μία φορά «τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Κίνας και τις προσπάθειες του Πεκίνου να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες και να τις εκφοβίσει».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν, εκτίμησε ότι «η ηγεσία των ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό» παραμένει «αναντικατάστατη».

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον είπε ότι συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ να εντείνουν οι δύο χώρες τη συνεργασία τους, μέσω της εναλλασσόμενης ανάπτυξης κάθε είδους αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην Αυστραλία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Καμπέρας να σπάσει τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων και να τα αντικαταστήσει με πυρηνοκίνητα αμερικανικά, ο Ντάτον είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής ασφάλεις. Πρόσθεσε ότι η επιλογή να αποκτήσει η Αυστραλία γαλλικά πυρηνοκίνητα δεν ήταν ανώτερη από την αγγλοαμερικανική πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ με την AUKUS και η Ιαπωνία προσπαθούν να «στριμώξουν» την Κίνα στην Ταϊβάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider