Υποχρεωτικό τεστ σε βρέφη και νήπια για μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές - Ερχονται οι μέντορες του προγράμματος «Κυψέλη»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικό τεστ σε βρέφη και νήπια για μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές - Ερχονται οι μέντορες του προγράμματος «Κυψέλη»
Υποχρεωτική θα είναι η παρακολούθηση των βρεφών και των νηπίων σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο και θα διενεργείται από εκπαιδευμένο προσωπικό τουλάχιστον μία φορά ετησίως

Ενα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, για πρώιμη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών ή άλλων διαταραχών πρόκειται να υλοποιήσει από το ερχόμενο σχολικό έτος το υπουργείο Εργασίας.

Μέσω της αρμόδιας υφυπουργού για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνας Μιχαηλίδου, προωθείται η εφαρμογή του προγράμματος «Κυψέλη» , το οποίο έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των σταθμών και την τακτική και έγκαιρη αξιολόγηση της ανάπτυξης και της προόδου των βρεφών και των νηπίων.

Μέσω ενός ενιαίου καθημερινού προγράμματος με δραστηριότητες (δομημένο και μη παιχνίδι, επαφή με τη φύση, αφήγηση, μουσική, τεχνολογία) θα προσφέρεται στα παιδιά η δυνατότητα να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό όλες τις δεξιότητες τους και θα εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των γονέων.

Το πρόγραμμα «Κυψέλη» εισάγει ενιαίες ποιοτικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων των βρεφών και των νηπίων και ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ της οικογένειας και του σταθμού. Εφαρμόζεται στο σύνολο των δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων, βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της επικράτειας.

Τι περιλαμβάνει

Το πρόγραμμα «Κυψέλη» στοχεύει στη γνωστική, γλωσσική, κοινωνική, σωματική, κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων μέσω ιδίως του παιχνιδιού και με σεβασμό στη μοναδικότητα και στον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε βρέφους και νηπίου.

Περιλαμβάνει αναλυτικό ωρολόγιο καθημερινό πρόγραμμα, όπου ορίζονται, ανά ηλικιακή ομάδα, τα διαστήματα για παιχνίδι, δομημένο και μη δομημένο, ομαδικό και ατομικό, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, για πολιτιστικά, τεχνολογικά και άλλου είδους εργαστήρια, για αφήγηση και παραμύθι, καθώς και για σίτιση και ανάπαυση βρεφών και νηπίων.

Παράλληλα με το αναλυτικό πρόγραμμα, ορίζονται η στόχευση και το περιεχόμενο του προγράμματος και της κάθε δραστηριότητας και δίνονται οδηγίες και πρακτικές κατευθύνσεις στο προσωπικό των σταθμών για την υλοποίησή τους.

Με το πρόγραμμα «Κυψέλη» εισάγεται η υποχρεωτική τακτική παρακολούθηση των βρεφών και των νηπίων σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο, μέσω ειδικών σταθμισμένων εργαλείων, που διενεργείται από εκπαιδευμένο προσωπικό τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

Σκοπός των ελέγχων είναι η παρακολούθηση της ανάπτυξης και προόδου των βρεφών και νηπίων και η ανίχνευση και έγκαιρη παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών ή άλλων διαταραχών.

Οι μέντορες και το Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική προστασία που βρίσκεται ατυή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση, θα συσταθεί «Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης», ως συλλογικό συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα αποτελείται από δεκαπέντε μέλη.

Σκοπός του Συμβουλίου είναι η επιστημονική έρευνα και μελέτη των θεμάτων λειτουργίας των βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και η διαρκής επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος «Κυψέλη».

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, την επιμόρφωση και την υποστήριξη του προσωπικού των βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στην εφαρμογή του προγράμματος «Κυψέλη» αναλαμβάνουν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν στην αρμοδιότητά τους ένα συγκεκριμένο αριθμό σταθμών ανά περιοχή («μέντορες»).

Οι μέντορες θα είναι επιστήμονες με τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στον χώρο της προσχολικής αγωγής, οι οποίοι επιλέγονται ύστερα από ανοικτή πρόσκληση με βάση τα προσόντα και την εμπειρία τους. Η χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους των μεντόρων προέρχεται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εθνικούς πόρους.

Οι μέντορες υποχρεωτικά θα βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με το προσωπικό του σταθμού και θα επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του με σκοπό την υποστήριξη, τη συμβουλευτική και τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Κυψέλη», καθώς και την εισήγηση των απαραίτητων προσαρμογών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σταθμού.

Οι μέντορες θα αποστέλλουν στο Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης τριμηνιαίες εκθέσεις, στις οποίες καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider