Πυρκαγιά στα Βίλια: Δύσκολη η νύχτα - Εκκενώνεται και ο οικισμός Βενίζα - «Η περιοχή μπορεί να γίνει Εύβοια»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στα Βίλια: Δύσκολη η νύχτα - Εκκενώνεται και ο οικισμός Βενίζα - «Η περιοχή μπορεί να γίνει Εύβοια»
Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Βίλια, με το μεγάλο μέτωπο να κινείται προς το όρος Πατέρα και να έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού.

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Βίλια, με το μεγάλο μέτωπο να κινείται προς το όρος Πατέρα και να έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει προς το παρόν, ωστόσο η νύχτα αναμένεται δύσκολη.

Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Με μήνυμα που εστάλη από το 112, οι κάτοικοι του Βενίζα καλούνται να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Παράλληλα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια. Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

«Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό»

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης.

«Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες», πρόσθεσε.

«Μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή αν ξεφύγει η φωτιά»

Μεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο στα Βίλια Αττικής, με τη φωτιά να μαίνεται σε δύσβατο σημείο. Το θετικό, όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος είναι πως έχουν περιοριστεί κάπως οι άνεμοι.

Υπάρχουν εναέρια μέσα που επιχειρούν, ευτυχώς, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως αυτή τη στιγμή βλέπει τρία ελικόπτερα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να έρθουν κι άλλα.

«Μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή αν ξεφύγει» η φωτιά, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοσμόπουλος εξήγησε πως η φωτιά μαίνεται «στην καρδιά ενός παρθένου δάσους, μιας πευκόφυτης περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο δάσος που έχει μείνει στην Αττική και η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο. Δεν έχει όρια.»

Ανέφερε, όμως ότι από την πίσω μεριά έχει δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη, με τους πυροσβέστες να βρίσκονται επί ποδός.

Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει ούτε το Πόρτο Γερμενό, ούτε η Ψάθα, επεσήμανε και συμπλήρωσε πως ούτε οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς τα εκεί.

Για να εξηγήσει προς τα πού κατευθύνεται η φωτιά με βάση τους ανέμους είπε ότι γεωγραφικά πάει προς Μέγαρα. Ωστόσο, τα Μέγαρα είναι αρκετά μακριά από την περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, skai.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άμεσες και ειλικρινείς» απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήματα για τις πυρκαγιές σε Λαύριο και Βίλια

gazzetta
gazzetta reader insider insider