Μαίνεται η πανδημία σε Λατ. Αμερική, Αφρική, Ασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαίνεται η πανδημία σε Λατ. Αμερική, Αφρική, Ασία
Ποιες χώρες καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 419 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 16.244 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τα τέλη Ιανουαρίου για δεύτερη συναπτή ημέρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 237.626 νεκρούς επί συνόλου 2.709.739 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας έδειξαν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πιθανόν είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.412 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 49.757 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 547.016 νεκρούς επί συνόλου 19.523.711 μολύνσεων.

Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει επισήμως τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Ειδικοί θεωρούν ωστόσο υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 65 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 7.745 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε προχθές «δραματική» την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στη χώρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 2.137 νεκρούς επί συνόλου 308.599 μολύνσεων. Παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με αυτούς άλλων κρατών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

37 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Χθες η δυτική τουριστική επαρχία Ματάνσας, επίκεντρο της πανδημίας το τρέχον διάστημα, κατέγραψε 1.779 κρούσματα σε 24 ώρες, ακολουθούμενη από την Αβάνα (1.222), τη Σιέγο δε Άβιλα (976) και τη Σιενφουέγος (840).

Σημειώθηκε επίσης ρεκόρ κρουσμάτων μεταξύ παιδιών (1.351).

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης με τα εγχωρίως παραγόμενα εμβόλια Abdala και Soberana 2 έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση το 30% του πληθυσμού μέχρι εδώ. Οι αρχές της Κούβας ευελπιστούν να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού (11,3 εκατ. άνθρωποι) τον Αύγουστο.

Μαρόκο

Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 1.402 σε 24 ώρες, φθάνοντας τα 567.758.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 19 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 9.517 νεκρούς μέχρι εδώ.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των μαροκινών νοσοκομείων νοσηλεύονται 493 ασθενείς.

Από την 28η Ιανουαρίου, όταν άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα των 37 εκατομμυρίων κατοίκων – με την αξιοποίηση κυρίως του σκευάσματος της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm –, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου 11,56 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 9,73 εκατ. και τη δεύτερη.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.500 κρούσματα του SARS-CoV-2, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της Λατινικής Αμερικής στους 4.812.351.

Οι θάνατοι 267 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 103.074 νεκρούς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 4.532· το ποσοστό πληρότητας βρίσκεται στο 58,6% σε εθνικό επίπεδο και στο 56,7% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες.

Ο μισός και πλέον από τον ενήλικο πληθυσμό της Αργεντινής (45 εκατ.) έχει λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19, με άλλα λόγια 17 εκατ. πολίτες, ωστόσο λιγότεροι από 6 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στη Ρωσία για την καθυστέρηση στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου Sputnik V, επισείοντας την απειλή να ακυρώσει την παραγγελία της, ανακοίνωσε το Μπουένος Άιρες χθες. Η χώρα έχει παραγγείλει 30 εκατ. δόσεις, αλλά μέχρι εδώ έχει παραλάβει μόλις 11,86 εκατ. δόσεις.

Ο εμβολιασμός με το Sputnik V, που παράγεται από το εργαστήριο Γκαμαλέγια, γίνεται σε δύο δόσεις, που διαφέρουν η πρώτη από τη δεύτερη. Ως εδώ έχουν παραδοθεί 9,37 εκατ. πρώτες δόσεις, αλλά μόλις 2,49 εκατ. δεύτερες.

Όταν άρχισε να αξιοποιεί το σκεύασμα του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια η Αργεντινή επιδίωξε καταρχήν να χορηγηθεί η πρώτη δόση σε όσο μεγαλύτερο αριθμό πολιτών ήταν δυνατό ώστε η δεύτερη να ακολουθήσει τρεις μήνες αργότερα. Όμως οι περισσότεροι από τους πολίτες που έχουν λάβει την πρώτη δόση εξακολουθούν να περιμένουν τη δεύτερη ενώ έχουν περάσει οι τρεις μήνες.

Οι αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας προσπαθούν να επιταχύνουν όσο είναι δυνατόν την εκστρατεία ανοσοποίησης, καθώς φοβούνται ότι η παραλλαγή Δέλτα θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Η Αργεντινή αξιοποιεί, πέρα από το Sputnik V, τα εμβόλια της αγγλοσουηδικής AstraZeneca και της κινεζικής Sinopharm. Έλαβε εξάλλου πρόσφατα ποσότητα δόσεων του σκευάσματος της Moderna, δωρεά από τις ΗΠΑ.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 483 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν ακόμη 35.342 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 419.470 νεκρούς επί συνόλου 31,26 εκατ. μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο αριθμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Ο απολογισμός αυτός, ο 3ος βαρύτερος παγκοσμίως, πιθανόν είναι πολύ υποτιμημένος, σύμφωνα με ινδούς και ξένους ειδικούς. Αμερικανική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα περιείχε την εκτίμηση πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανόν είναι ως ακόμη και δεκαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται. Αν όντως η χώρα των 1,3 δισεκ. πολιτών έχει υποστεί σχεδόν 5 εκατομμύρια νεκρούς, πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Ινδίας από την ανεξαρτησία και την αιματηρή διαίρεση με το σημερινό Πακιστάν, το 1947.

Πακιστάν

Στο Πακιστάν ξεπεράστηκε σήμερα το όριο του ενός εκατομμυρίου μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές διαγνώστηκαν 1.425 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 1.000.034. Ήταν πάντως η πρώτη φορά που παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 2.000 έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα.

Το ίδιο 24ωρο, άλλοι 11 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 22.939 νεκρούς, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 53.623· οι άνθρωποι που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση είναι 2.525.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αντιμέτωπη με 4ο κύμα εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider