Τζανάκης: Όχι λιγότερα από 2.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανάκης: Όχι λιγότερα από 2.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα
Ο κ. καθηγητής σημείωσε  πως μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση με πτώση του μέσου όρου των θανάτων από το 85 στο 50. 

Την πεποίθηση του πως δεν θα πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα σήμερα, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2000 – 2500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ» διευκρίνισε.

Ο κ. καθηγητής σημείωσε πως μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση με πτώση του μέσου όρου των θανάτων από το 85 στο 50.
Όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα 2 σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο θα πέσουμε στα 1000 κρούσματα την ημέρα είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας, είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο αριθμός των 1145 κρουσμάτων είναι το νούμερο που μπορεί να χαρακτηρίσει την χώρα ως πράσινη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια στην Ελλάδα δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην Κρήτη υπάρχουν σίγουρα 2 περιστατικά.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η επιτροπή εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε 9 θανάτους αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα 5 περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο. «Εάν λοιπόν τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε 9 θανάτους αλλά θα έχουμε 5 περιστατικά θρόμβωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider