Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις αρκεί η μία δόση εμβολιασμού - 26/5 ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39 (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις αρκεί η μία δόση εμβολιασμού - 26/5 ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39 (vid)
Εμβόλια κορονοϊού
Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19.

Μία δόση εμβολίου είναι αρκετή για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ενώ, παράλληλα, τόνισε πως ειδικά στην περίπτωση όσον έχουν νοσήσει από Covid-19, η μία δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να γίνει πριν την πάροδο 6 - 12 μηνών, από την περίοδο ασθενείας.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 26 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 35-39 με όλα τα εμβόλια.

Μεγαλύτερη η διάρκεια των αντισωμάτων

«Από την έναρξη της επιδημίας του Covid έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποι μας περίπου» ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία δήλωσε πως τα δεδομένα για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής αλλάζουν, καθώς μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύονταν αρχικά.

«Μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους 3 μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά από το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία... Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες» δήλωσε και πρόσθεσε πως «Με τη βάση αυτή της διάρκειας των αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, οι μελέτες δείχνουν ότι μετά και τοις δύο δόσεις, το εμβόλιο της Pfizer έχει 86% αποτελεσματικότητα και της AstraZeneca 60-66% έναντι της βρετανικής και της ινδικής μετάλλαξης.

Όσο για την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κανόνας ισχύει, ότι δηλαδή με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις. Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες που τρέχουν, για την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων.

Η κυρία Θεοδωρίδου παρατήρησε ότι κάποιοι που ταλαιπωρούνται από τις συνήθεις παρενέργειες με την πρώτη δόση, τείνουν να ακυρώνουν τη δεύτερη. Αυτό, τόνισε, είναι λάθος και το τίμημα της παράλειψης της δεύτερης δόσης είναι σημαντικό.

Το εμβόλιο προστατεύει εγκύους και έμβρυα

«Θα έλεγα ότι ένα ευαίσθητο θέμα, διότι αφορά όλες τις οικογένειες, είναι η περίοδος της κύησης και της γαλουχίας και έχουν λεχθεί πολλά και κάποια έχουν δημιουργήσει και σύγχυση» είπε η κα. Θεοδωρίδου. «Είναι αποδεδειγμένο πλέον και από τη βάση δεδομένων, κυρίως από τις ΗΠΑ, ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, προφυλάσσει και το κύημα, κυρίως από την προωρότητα» πρόσθεσε.

Έτσι, ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου και έχουν ήδη αναπτυχθεί πολύ λεπτομερείς οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό στη σελίδα της ελληνικής εταιρείας γυναικολογίας.

Βάση των δεδομένων ο εμβολιασμός εγκύων συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα των mRNA. Η αντισωματική απάντηση της εγκύου με τον εμβολιασμό δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων. Διότι η εγκυμοσύνη κατά καιρούς εθεωρείτο μια κατάσταση όπου μπορούσε να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδραση. Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και ως προς τις μεταλλάξεις.

Ο θηλασμός προσφέρει αντισώματα και στο έμβρυο

«Από τον ομφάλιο λώρο και από το μητρικό γάλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η ανοσία μέσω αντισωμάτων. Μέσω αυτών προστατεύεται και το νεογνό» είπε η κα. Θεοδωρίδου. «Είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από την γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη».

«Θηλάζουσες που πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του όποιου εμβολίου» είπε επίσης η κα. Θεοδωρίδου.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως σε κάθε συνάντηση της Δευτέρας ακούμε τον γενικό γραμματέα, τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρεται σε τεράστια νούμερα ανθρώπων που εβμολιάζονται. «Αν οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, διέθεταν λίγο από τον χρόνο τους, να πείσουν κάποιον δύσπιστο σχετικά με τον εμβολιασμό, πόσο μεγάλη προσφορά θα είχαμε» είπε.

Δείτε την ενημέρωση εδώ:

«Σε λίγη ώρα ξεπερνάμε τα 5 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα»

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 26 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 35-39 με όλα τα εμβόλια.

Τόνισε επίσης, ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς, εκ των οποίων οι 3.250.000 πολίτες θα έχουν κάνει έστω και μία δόση (ποσοστό 31%) και 1,8 εκατ. και με τις δύο δόσεις (ποσοστό 17,2%). Πρόσθεσε δε, πως μέχρι το απόγευμα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα που άνοιξε πιο πρόσφατα και ειδικότερα τους 40-44. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλείσει ήδη 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%.

Αυτόματη θα είναι η ακύρωση του προγραμματισμένου εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει, ώστε να εφαρμοστούν τα νέα χρονικά δεδομένα. Ενώ, οι ειαφερόμενοι θα λάβουν sms με υπενθύμιση του εμβολιασμού τους μετά από 6 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: 1.381 νέα κρούσματα κορονοϊού, 50 θάνατοι και 563 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider