Διεθνή
24-05-2021 | 14:15

Γερμανία - Υπ. Υγείας: Εκτεταμένη χαλάρωση μόνο εφόσον ο δείκτης κρουσμάτων πέσει κάτω από το 20

Newsroom
Μοιράσου το
Μέτρα για τον κορονοϊό στη Γερμανία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Εκτεταμένη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία μόνο εφόσον ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών περιοριστεί κάτω από το 20, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας έξαρσης από όσους ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους, κυρίως στην Τουρκία και στα Βαλκάνια.

«Για ένα ανέμελο καλοκαίρι, πρέπει ο δείκτης να πέσει κι άλλο. Σήμερα βρίσκεται στο 64,5. Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν κάτω από 20. Αυτό θα πρέπει να είναι και πάλι ο στόχος», δήλωσε ο κ. Σπαν σε συνέντευξή του στην BILD και ζήτησε εκ νέου αυξημένη προσοχή από τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι οι αρχές διδάχτηκαν από την εμπειρία των προηγούμενων μηνών και του περασμένου καλοκαιριού. «Οι οικογενειακές επισκέψεις στις χώρες καταγωγής θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Πέρυσι, τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα συχνά πήγαινε - έλα σε συγγενείς στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, προκάλεσαν περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων κατά φάσεις. Αυτό πρέπει φέτος να το αποτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει με την Τουρκία για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τη χώρα.

Ο κ. Σπαν εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διεξαγωγής υπαίθριων συναυλιών το καλοκαίρι. «Δεν θα υπάρχουν φεστιβάλ ροκ με δεκάδες χιλιάδες άτομα αγκαλιά. Συναυλίες σε μη πλήρη ολυμπιακά στάδια ή σε πάρκα με τεστ και αποστάσεις είναι πιο κοντά στις σημερινές προοπτικές», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού των μαθητών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ολοκλήρωσή του κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά τη νέα χρονιά. Ο στόχος, δήλωσε, είναι να έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα εμβολιασμού έως το τέλος Αυγούστου, παρότι τα σχολεία ανοίγουν αρκετά νωρίτερα και, επειδή μόνο το εμβόλιο των BioNTech/ Pfizer είναι υποψήφιο για έγκριση χορήγησης σε άτομα άνω των 12 ετών, προτείνει να δεσμευτούν ήδη οι αναγκαίες ποσότητες.

Τα παιδιά θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το κεντρικό σημείο των προσπαθειών κατά το προσεχές διάστημα. «Με απασχολεί πολύ η ταλαιπωρία των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα έχει συνεργασία με ψυχολόγους, παιδαγωγούς και γιατρούς προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να αντισταθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ειδικά στις κοινωνικώς μειονεκτούσες οικογένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.