Τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις - Από Παρασκευή τα ραντεβού για τους 40-44 ετών και με τα 4 εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις - Από Παρασκευή τα ραντεβού για τους 40-44 ετών και με τα 4 εμβόλια
Ενημέρωση Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς
Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι έχουν νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί έχουν και 13 μήνες ανοσία απέναντι στον κορονοϊό.

Τη θέση πως οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού καλύπτουν και τις μεταλλάξεις της νόσου εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας.

Η ίδια δήλωσε ότι έχουν νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί έχουν και 13 μήνες ανοσία απέναντι στον κορονοϊό.

Ακόμα, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες.

Γενικότερα, η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, είπε.

Σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει η σύσταση είναι μία δόση εμβολίου.

Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Για το θέμα της μετάλλαξης του κορονοϊού που έχει αρχίσει να παρατηρείται στην Αθήνα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως από την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών και για τα 4 εμβόλια τα οποία είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα.

Προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%».

Όπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζανάκης: Εμβολιαστείτε για να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα στο μέλλον

Στα ΚΕΠ οι πολίτες για την έκδοση του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού

Τα 32 covid free ελληνικά νησιά - Σε ποια ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέσα στον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider