Άρση του lockdown - Ανοιχτές οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις - «Όπλο» τα self test (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρση του lockdown - Ανοιχτές οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις - «Όπλο» τα self test (vid)
Η διασπορά του κορονοϊού ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους. «Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των προσωπικών μέτρων προστασίας». «Όπλο» τα self test.

Από σήμερα ισχύει και επίσημα η άρση του lockdown με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όμως συνεχίζονται τα μέτρα τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης. Προσοχή εφιστάται στις μετακινήσεις μετά τις 00:30 το βράδυ, καθώς οι μετακινήσεις μέχρι τις 05:00 το πρωί θα απαιτούν βεβαίωση μετακίνησης.

Αναλυτικά, από σήμερα 14 Μαΐου:

  • Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
  • Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
  • Ανοίγουν τα μουσεία.
  • Ανοίγει ο τουρισμός.
  • Ανοίγουν τα καζίνο.
  • Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.

«Άνοιγμα» των μετακινήσεων

Ανοίγουν οι υπερτοπικές - διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις - αυτό που στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Τετάρτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ονόμασε, ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα».

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης.

Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Λιανεμπόριο

Παράλληλα, από σήμερα, ελεύθερα, χωρίς ραντεβού, θα γίνονται οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα καθώς σταματούν οι μέθοδοι click away και click inside, όπως και η αποστολή sms στο 13032. Παραμένει ωστόσο ο περιορισμός στον αριθμό των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος, ένας ανά 25 τμ., καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εστίαση

Με νέο ωράριο θα λειτουργεί από σήμερα η εστίαση καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον στις 00.30. Η παράταση με 1,5 επιπλέον ώρα στη λειτουργία τους δίνει «ανάσα» τόσο σε εστιατόρια όσο και σε μπαρ που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τον περιορισμό του ωραρίου έως τις 10.45. Τα καταστήματα εστίασης πάντως θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς μουσική, όλο τον Μάιο.

Οι χώροι δεξιώσεων τέλος θα επαναλειτουργήσουν από τις 31 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης, δηλαδή με το ωράριο λειτουργίας που θα ισχύει, 6 άτομα ανά τραπέζι και με τις απαραίτητες αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων.

Δείτε εδώ την ενημέρωση για τον κορονοϊό:

«Καμπανάκι» για 10 περιοχές

«Καμπανάκι» για 10 περιοχές της χώρας, όπου η επιδημιολογική κατάσταση εμφανίζεται επιβαρυμένη, έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο επιδημιολογικό τους φορτίο ήταν αυτές της Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

Παπαευαγγέλου: «Όχι» στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας

Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ο δείκτης Rt είναι στο 0,83, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά.

Τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια. «Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Μαγιορκίνης: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση μπροστά στον Covid

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 2.188 νέα κρούσματα κορονοϊού - 56 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Αποκλειστικά από τα φαρμακεία η διάθεση των self test για τον κορονοϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider