«Καταρρέει» η European Super League, κάτω από το βάρος της κριτικής οπαδών και κυβερνήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καταρρέει» η European Super League, κάτω από το βάρος της κριτικής οπαδών και κυβερνήσεων
Βραχύβιο δείχνει να είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο για ίδρυση της European Super League -που θα έπαιρνε την διάσταση ενός σχίσματος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θυμίζοντας τα προ 20ετίας γεγονότα στο μπάσκετ- με την μια μετά την άλλη από τις ομάδες της Αγγλίας να αποχωρούν κάτω από ένα κύμα κριτικής και απειλές για κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Βραχύβιο δείχνει να είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο για ίδρυση της European Super League -που θα έπαιρνε την διάσταση ενός σχίσματος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θυμίζοντας τα προ 20ετίας γεγονότα στο μπάσκετ- με την μια μετά την άλλη από τις ομάδες της Αγγλίας να αποχωρούν κάτω από ένα κύμα κριτικής και απειλές για κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυριακής, η ESL ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να σταθεί ανταγωνιστικά ως προς την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, το Champions League.

Δώδεκα από τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου είχαν συνυπογράψει την συμφωνία ίδρυσης της νέας λίγκας, και το σχέδιο είχε την υποστήριξη της JPMorgan με την χρηματοδότηση χρέους ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Όμως η κίνηση ξεσήκωσε αντιδράσεις ανάμεσα σε νομοθέτες, κυβερνητικά σώματα, πρώην παίκτες, οπαδούς, μάνατζερ και αναλυτές, με πολλούς να εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις εθνικές διοργανώσεις.

Ευρέως, θεωρείται ως ένα κυνικό εγχείρημα και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, καθώς τα 12 βασικά μέλη της λίγκας δεν θα μπορούν να υποβιβαστούν.

Μετά τις αντιδράσεις, πρώτη η Chelsea «ανέκρουσε πρύμναν» με τους οπαδούς της να διαδηλώνουν έξω από την έδρα της ενόψει της αγωνιστικής για την Premier League.

Ακολούθησε η Manchester City με επίσημη επιβεβαίωση της αποχώρησης, κι έκτοτε και οι 4 υπόλοιπες ομάδες της Αγγλίας αποσύρθηκαν εντός λίγων ωρών.

Ο πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin καταδίκασε το εγχείρημα, περιγράφοντας το ως «μια φτυσιά στο πρόσωπο» των φιλάθλων. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε να το αποτρέψει και το συνέκρινε με «καρτέλ».

Οι ομάδες που αρχικά είχαν συμφωνήσει στην ESL ήταν:

Αγγλία: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Totthenam, Chelsea και Arsenal.

Ισπανία: Barcelona, Real Madrid και Atletico Madrid.
Ιταλία: Juventus, AC Milan και Inter Milan.

Την Δευτέρα το απόγευμα, ο πρόεδρος της European Super League, Florentino Perez, δήλωσε πως τα σχέδια για να δημιουργηθεί η νέα διασπαστική διοργάνωση είχαν ως σκοπό να «σώσουν το ποδόσφαιρο».

Αντέκρουσε τις διάχυτες κριτικές λέγοντας πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες επειδή οι νέοι άνθρωποι «δεν ενδιαφέρονται πια» για το άθλημα.

Οι ανακοινώσεις αποχώρησης των ομάδων

Arsenal: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι' αυτό».

Liverpool: «Η Liverpool επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

Manchester United: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

Totthenam: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider