Υποχρεωτικά self tests για τους εργαζομένους στο Δημόσιο - Ποιους αφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικά self tests για τους εργαζομένους στο Δημόσιο - Ποιους αφορά
Περικοπή αποδοχών σε όσους αρνηθούν να κάνουν το τεστ, ενώ την ευθύνη τήρησης της διαδικασίας θα έχει ο προϊστάμενος, ο οποίος επίσης θα υπόκεινται σε κυρώσεις. 

Υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και στον Δημόσιο τομέα εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως είπε, είναι υποχρεωτικά σε όσους απασχολούνται στα ΚΕΠ, στους ΟΤΑ Α' βαθμού, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην καθαριότητα, καθώς επίσης και στους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λαμβάνουν δωρεάν το τεστ από τα φαρμακεία, θα πρέπει να προσέρχονται φυσική παρουσία στην εργασία τους με βεβαίωση πραγματοποίησης του τεστ 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα εργασίας. Η βεβαίωση θα έχει ισχύ μιας εβδομάδας και σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορεί να κάνει το τεστ ακόμα και αυθημερόν.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι θα υπάρχει περικοπή αποδοχών σε όσους αρνηθούν να κάνουν το τεστ, ενώ την ευθύνη τήρησης της διαδικασίας θα έχει ο προϊστάμενος, ο οποίος επίσης θα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Όπως εξήγησε, η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα εξής κριτήρια: Στην ελεγχόμενη και ασφαλής λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους και δεύτερον στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ο υπ. υγείας ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider