Ελλάδα
22-03-2021 | 11:33

Χωρίς αμοιβή η διάθεση των self τεστ - Ετοιμάζεται πλατφόρμα για τη δήλωση των κρουσμάτων

Newsroom
Μοιράσου το
Χωρίς αμοιβή η διάθεση των self τεστ - Ετοιμάζεται πλατφόρμα για τη δήλωση των κρουσμάτων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δεν θα υπάρχει προφανώς αμοιβή για την διάθεση των δωρεάν τεστ κορονοϊού από τα φαρμακεία, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, καθώς θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τεστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες.

Ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ωστόσο ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν, σημειώνοντας πως είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν.

Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού που θα προκύπτουν από τα self test που θα κάνουν οι πολίτες, θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ  για τους πολίτες που έκαναν το τεστ», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, «θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο». 

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς αμοιβή η διάθεση των self τεστ - Ετοιμάζεται πλατφόρμα για τη δήλωση των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.