“Classified information” για όσους θέλουν να πάρουν τη θέση του κ. Μητσοτάκη

Στέλιος Ορφανάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
“Classified information” για όσους θέλουν να πάρουν τη θέση του κ. Μητσοτάκη
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι: Ο κόσμος δείχνει να κοιτάζει ποιος έχει πολιτική, ποιος έχει ένα όραμα για όλους. Ο Μητσοτάκης λέει και ξαναλέει – όποιος θέλει το πιστεύει- ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέσσερα χρόνια από την εκλογή του.

Εδώ και 20 μήνες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν χάνει κάτι που να είναι άξιο συζήτησης, αλλά ούτε η αντιπολίτευση τσιμπάει από τη δυσαρέσκεια και το φόβο που όντως και ευλόγως υπάρχει κυρίως ως προς τις επιπτώσεις που έχει ή όποια πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου και τρίτου επιδημικού κύματος. Άλλωστε προ ημερών ο κ. Πέτσας είπε: «Μην τρολάρετε τα μέτρα».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι: Ο κόσμος δείχνει να κοιτάζει ποιος έχει πολιτική, ποιος έχει ένα όραμα για όλους. Ο Μητσοτάκης λέει και ξαναλέει – όποιος θέλει το πιστεύει- ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέσσερα χρόνια από την εκλογή του διότι: "Στην 4ετία θέλω να παρουσιάσω μια αλλαγμένη χώρα…" ή γιατί πιστεύει σε "Ένα άλμα δεκαετίας και όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ". Κι εδώ δεν υπάρχει που θα βρει τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν! Είναι τα 72 δις ευρώ που θα έρθουν με διάφορους τρόπους από την ΕΕ την επόμενη επταετία.

Αυτά που λέει και ξαναλέει ο κ. Μητσοτάκης συμπεριλαμβάνουν, στα λόγια πάντα, ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Θα λέγαμε μοιράζει λευκές αλλά μεταχρονολογημένες επιταγές ευτυχίας. Δεν έχει σημασία αν η αλλαγή θα επηρεάσει όλους τους πολίτες το ίδιο και προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δείχνει να τους συμπεριλαμβάνει όλους. Μην ξεχνάμε ότι όσοι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να δουν αν συμπεριλαμβάνονται στις αλλαγές με θετικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός στο να πουλάει πολύ επικοινωνία.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι σε μια τετραετία ή και τριετία προλαβαίνεις να κάνεις αλλαγές που να αφορούν όλους τους πολίτες, όπως:

  1. Απλοποίηση των συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει το απλό, αφού δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα το Δημόσιο, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συναλλασσόμαστε εμείς με το δημόσιο.
  2. Μείωση των υπερβολικών φόρων που πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι. Μέτρα όπως μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συρρίκνωση ενδεχομένως του τέλους επιτηδεύματος, ίσως και 8 επιστρεπτέες προκαταβολές, "κούρεμα" ή αναστολή ηλεκτρονικών αποδείξεων και έκτακτη ρύθμιση για τα τεκμήρια και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα του ιδιωτικού τομέα καθώς και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιαίτερα τώρα που μέχρι και το 2022 η χώρα λόγω της πανδημίας δεν θα είναι σε ασφυκτικό δημοσιονομικό περιορισμό, όλα είναι ιδανικά διότι στη χειρότερη περίπτωση ο λογαριασμός θα έρθει μετά, για την ακρίβεια μετά τις εκλογές.
  3. Σωστότερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, ώστε να μην είναι ξέφραγο αμπέλι και μάλιστα με τη συνδρομή της FRONTEX, δηλαδή ΟΛΩΝ των κρατών της ΕΕ. Αυτή η σύμπραξη δυνάμεων έχει αφαιρέσει κάθε προσπάθεια αντίδρασης δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ ή του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλων «κεντρώων» φωνών ώστε να χαρακτηρίσουν φασισμό και ρατσισμό τη φύλαξη των συνόρων.
  4. Επέκταση του αισθήματος ασφάλειας με αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των σωμάτων ασφαλείας...ενώ εκκρεμεί και η αναβάθμιση του επαγγελματισμού των οργάνων της τάξης. Ένα αίσθημα ασφαλείας που είχε χαθεί με το ΣΥΡΙΖΑ και τους απίθανους δικαιωματιστές του και που δεν μπορούν να το αμαυρώσουν τα περιστατικά αχρείαστης βίας από την πλευρά της αστυνομίας λόγω έλλειψης επαγγελματισμού. Στην εκπαίδευση τους η κυβέρνηση ας λάβει υπόψη ότι γράφοντας μαθηματικά 14 ή ανάπτυξη εφαρμογών 17 στις πανελλήνιες εξετάσεις για να γίνεις δημόσιος υπάλληλος στα σώματα ασφαλείας, δεν μεταμορφώνεσαι με την οποιαδήποτε εκπαίδευση σε αστυνομικό.
  5. Ενδυνάμωση της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, έστω κι αν αυτή γίνεται πλέον φανερά από τις ΗΠΑ πρώτα και μετά από την ΕΕ. ‘Αλλωστε η ίδια η ΕΕ δεν έκρυψε ότι περιμένει πρώτα τι θα πουν οι ΗΠΑ. Αν και δεν αφορά όλους, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι η Ελλάδα φαίνεται να μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
  6. Εμβληματικά έργα και έργα μεγάλης κλίμακας όπως:
  • η αναβάθμιση 14 αεροδρομίων της χώρας, κάτι που θα το δούμε ΟΛΟΙ μόλις βγούμε από την καραντίνα.
  • τα εγκαίνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που αποτελεί μέρος του σχεδίου της ενοποίησης με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.
  • οι εργασίες στο Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ, που μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
  • Το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης -πέραν των αντιθέτων που διαδίδει ο κ. Μητσοτάκης- είναι η οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του μια οικονομία που πέραν του πακέτου των 72 δις ευρώ της ΕΕ εξαρτάται μόνο από τους ξένους, είτε μιλάμε για τον τουρισμό, είτε μιλάμε για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και δεν έχει κάνει τίποτα να τη μετασχηματίσει. Ενδεικτικά αναφέρω το χώρο της Δικαιοσύνης, όπου με στοιχεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μια υπόθεση έκανε 20 χρόνια να εκδικαστεί, 20 δικαστές έχουν αναβάλλει 59 υποθέσεις 1428 φορές ενώ πάνω από 4000 είναι οι υποθέσεις που έχουν αναβληθεί 24 φορές! Στην Ελλάδα η αρνησιδικία είναι παρούσα και ο κ. Μητσοτάκης κάνει πως δεν βλέπει. Φυσικά ο Πρωθυπουργός γνωρίζει το αδύναμο του σημείο και είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν αυτό αποκαλυφθεί, η δε στήριξη της ΕΕ σε όλα τα κράτη λόγω της πανδημίας μέχρι και το 2022 του δίνει την άνεση να μη βιάζεται ακόμη.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του: τα περισσότερα λεφτά της ΕΕ θα κινηθούν προς τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας ή της ΕΕ και μόνο για πολύ συγκεκριμένα έργα, τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί με το προηγούμενο πακέτο της ΕΕ, δηλαδή μια δεκαετία πριν.

Από την άλλη μέσα στα πλαίσια του ωκεανού ρευστότητας δεν αποκλείεται – προσωπικά το θεωρώ πιθανό- να δούμε τη ΝΔ να γίνεται το κόμμα του Χρηματιστηρίου και να θυμηθούμε άλλες εποχές.

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα πάρει από τον κ. Μητσοτάκη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές χωρίς να έχει να προτείνει ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΟΛΩΝ. Προσωπικά το θεωρώ το μεγαλύτερο κέρδος της τρέχουσας διακυβέρνησης, εφόσον συμβεί.

Ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο έχει καταφέρει να πουλήσει στον κόσμο μια αλήθεια ότι έχει λεφτά μέσω ΕΕ και μια ελπίδα ότι θα αλλάξει τη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε κάθε αλλαγή είναι πλέον αποδεκτή, ακόμη κι αν αποδειχτεί ψεύτικη η ελπίδα ότι θα μας αφορά θετικά όλους ή τέλος πάντων τους περισσότερους από αυτούς που την πίστεψαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider