Πιερρακάκης: Θα υπάρχει απόδειξη εμβολιασμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Θα υπάρχει απόδειξη εμβολιασμού

Ως την «πιο δύσκολη άσκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ακόμα και για χώρες όπως η Αγγλία, χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης την αποστολή των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, δίνοντας διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στο ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι η δημιουργία πολλαπλών εμβολίων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ αποτελεί μια «νίκη της επιστήμης». Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Πιερρακάκης θα εμβολιαστεί σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πρώτη φάση είναι στοχευμένη γι αυτό και το εμβόλιο γίνεται σε υγειονομικούς, προνοιακές δομές, γηροκομεία και πηγαίνουμε εμείς. Στη δεύτερη φάση, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη, ο εμβολιασμός θα γίνει με μικρά βήματα και θα αφορά αρχικά τους πολίτες άνω των 60 ετών ή άνω των 18 ετών με συγκεκριμένα νοσήματα. Σε αυτή τη φάση μάλιστα είναι οι πολίτες αυτοί που θα κλείνουν τα ραντεβού. «Δεν θα πατηθεί κουμπί κι όλοι άνω των 60 θα κάνουν το εμβόλιο... Η δεύτερη φάση θα πηγαίνει κλιμακωτά πχ. Η επιτροπή εμβολιασμού μπορεί να πει τώρα ξεκινάμε με τους άνω των 85. Συνολικά όλη η δεύτερη φάση αφορά τους άνω των 60, και όσους έχουν συγκεκριμένα νοσήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρονικά, όπως εξήγησε η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει τον μήνα Φεβρουάριο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μεταβλητές από τις οποίες θα εξαρτηθεί το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, όπως για παράδειγμα η παράδοση των εμβολίων. «Αναμένουμε κι αλλά πέντε εμβόλια πέραν της Pfizer» σημείωσε ο υπουργός. Όσο για τον εμβολιασμό σε πολίτες άνω των 18 ετών υπολογίζεται να ξεκινήσει Μάιο με Ιούνιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε λόγο για 480 σημεία εμβολιασμού, στην απόλυτη εκδοχή του, με πάνω από 1.000 εφοδιαστικές γραμμές και με άυλη συνταγογράφηση για όποιον έχει γραφτεί. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει διαδικασία επιλογής εμβολίου».

Επιπλέον σημείωσε ότι οι πολίτες θα κλείνουν «εξ αρχής ς δύο ραντεβού για τις δύο δόσεις που προβλέπονται, μέσω της ειδικής πλατφόρμας στον ιστότοπο embolio.gov.gr. Παράλληλα έχουν επιστρατευτεί και τα φαρμακεία ώστε να κλείνουν ραντεβού κι όχι για να κάνουν το εμβόλιο, όσοι δεν έχουν άλλο τρόπο» εξήγησε. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προειδοποίησε ωστόσο ότι το κανονισμένο ραντεβού δεν θα πρέπει να χαθεί καθώς η διαδικασία δεν είναι απλή αλλά σφιχτή και απαιτεί πειθαρχία».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν προκύψουν προβλήματα κατά την διαδικασία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι «προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά θα τα λύνουμε γρήγορα στο πεδίο».

Παράλληλα χαρακτήρισε «παντελώς άστοχη η κριτική ότι ήρθαν λίγα εμβόλια στη χώρα» αφού όπως εξήγησε η «ΕΕ έχει κάνει κεντρική αγορά των εμβολίων».

Τέλος ανέφερε ότι θα υπάρχει σίγουρα «απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider