Μετά τα μέτρα για το ρεύμα, η κόψη του ξυραφιού...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η διευκρίνιση ότι δικαιούχοι για τις αναδρομικές επιδοτήσεις ρεύματος θα είναι όσοι έχουν καθαρό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και όχι μεικτό, ήταν μία κίνηση που έπρεπε να γίνει. Για τη μεσαία τάξη ή τέλος πάντων για όσους δεν φοροδιαφεύγουν και δημιουργούν με την εργασία τους μεν ένα σχετικά καλό οικογενειακό εισόδημα, αλλά πλέον αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές υποχρεώσεις λόγω της νέας πληθωριστικής κρίσης.

Όσο για την πίεση περί επιπλέον παρεμβάσεων στήριξης, γίνεται καθημερινά και κατ' επανάληψη σαφές από τους εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου ότι δεν είναι εφικτό να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν αυτή τη στιγμή. Διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ο νέος «λογαριασμός» όπως λένε,  θα γίνει  μετά το τέλος Ιουνίου. Το χρονικό αυτό ορόσημο δεν σχετίζεται μόνο με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι χρονοκαθυστερούν. Έχει σχέση και με το καλό πρόσωπο που πρέπει να δείχνει η Ελλάδα και έτσι να πάρει μέτρα όταν σιγουρευθεί πως έχει τα λεφτά να τα πληρώσει. 

Ναι, είναι σαφές πως τα μέτρα είναι λίγα σχετικά με αυτά που ζητάει η αγορά και με όσα έχει ανάγκη η κοινωνία. Παρ όλα αυτά, στις «λίστες» των δανειστών η εικόνα είναι άλλη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Eurogroup η  Ελλάδα είναι και φέτος, όπως και τον καιρό της πανδημίας, το κράτος που πήρε τα τρίτα υψηλότερα ως αναλογία του ΑΕΠ μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προφανώς και η εν λόγω επίδοση, όσο και αν δείχνει πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, δεν είναι δυνατό να χαροποιήσει όσους πιέζονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις, πολίτες και επιχειρήσεις. Παρ όλα αυτά, είναι κατανοητό πως πρέπει να φανεί ο βαθμός της ανθεκτικότητας που θα έχουν τα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες. Γιατί ναι μεν παρουσιάζονται αυξημένα το πρώτο τετράμηνο αλλά τα πρώτα σημάδια πιέσεων στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων εμφανίζονται. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών στο χονδρικό εμπόριο δείχνουν αύξηση το τρίμηνο από πλευράς τζίρου, αλλά πιέσεις από πλευράς όγκου πωλήσεων. Αλλά και τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα παρουσίασαν πτώση. Επίσης, πέρα από τα εν λόγω απολογιστικά στοιχεία υπάρχει και η εικόνα που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου αλλά και του τουρισμού κάνοντας λόγο  για μεγάλες πιέσεις από τα αυξημένα κόστη.

Για το τι θα γίνει,  η εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού δεν είναι ευοίωνη. Τα νέα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν λόγο για πρόσθετη επιδείνωση των προσδοκιών με αύξηση πληθωρισμού κοντά στο 7% φέτος, δηλαδή πιο κοντά στο «κακό» σενάριο. Στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μία πρώτη επίσημη γεύση για την πορεία του δείκτη τιμών Καταναλωτή το Μάιο και για το πώς επηρεάζεται το οικονομικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.  Όλα αυτά δείχνουν πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση και πόσο κρίσιμες είναι οι ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά. Ισορροπώντας ανάμεσα στις «υποχρεώσεις» της αλλά και  στη διατήρηση της ψυχολογίας της αγοράς και της θωράκισης της κοινωνίας.

Να μην ξεχνάμε όμως πως υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά: αν δεν πάρεις μέτρα για να συγκρατήσεις τη μείωση της ζήτησης, τότε θα έρθει και η ώρα της μείωσης τζίρου παρά τις ανατιμήσεις, χτυπώντας και στα κρατικά έσοδα. Όπως έγινε ήδη με τα καύσιμα…

Όλα αυτά δείχνουν πως είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Το πρόβλημα πρέπει να το διαχειριστεί πρωτίστως το κράτος, αλλά ευθύνη έχει και το σύνολο της αγοράς, των πολιτών και του πολιτειακού συστήματος. Δεν είναι η ώρα ούτε για αισχροκέρδεια ούτε για απόπειρα κινήσεων για εύκολο κέρδος. Δεν είναι επίσης ένα πεδίο για πολιτική εκμετάλλευση.  Είναι μία κρίσιμη ώρα, ώρα ευθύνης στην οποία όλοι κρίνονται, αλλά και προδιαγράφουν το μέλλον τους. 

Στο πλαίσιο αυτής της ευθύνης πρέπει να γίνει σαφές και κάτι ακόμη. Παρά το ότι, πώς να το κάνουμε, ο πολιτικός κύκλος πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι μεταρρυθμίσεις και οι κινήσεις που θα φέρουν πιο μπροστά την υλοποίηση των επενδύσεων και των στόχων που έχει θέσει η Ελλάδα. Χωρίς οπισθοχωρήσεις, αναβολές και αγωνία για το όποιο κόστος. Ούτως ώστε να συνεχίζει να παρουσιάζει η χώρα καλή εικόνα προς το εξωτερικό, να ισχυροποιεί τη θέση της και να μπορεί να ζητά μέτρα στήριξης αλλά και καλούς όρους δανεισμού. 

Όλες οι ειδήσεις

12:32

Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

12:18

Πιερρακάκης: Σε ισχύ από αύριο το πακέτο ενισχύσεων - Ωφελούνται 2,4 εκατ. πολίτες

12:04

Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ σε νέο logistics hub στο Ριάντ από DHL

11:50

Μαρινάκης: Θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο της οπλοκατοχής - Εντατικοποίηση των ελέγχων

11:37

Επίδομα 250 ευρώ: Διαθέσιμη από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης

11:25

Σημαντικό εκλογικό τεστ στην Ιταλία - Στις κάλπες 13 εκατ. ψηφοφόροι

11:11

Πυρετός διαβουλεύσεων στη Γενεύη για το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία

10:57

Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία η βασική ενίσχυση στους αγρότες

10:43

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Μόσχα

10:29

Μερτς και Κάρνεϊ συζητούν για Ουκρανία και Γάζα στη G20

10:15

Μητσοτάκης: Νέα αύξηση στο εισόδημα από Ιανουάριο με μείωση της φορολογίας

10:02

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 312 νεκροί Παλαιστίνιοι αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή

09:50

Η αγορά πράσινων ομολόγων ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια αλλά χάνει δυναμική

09:45

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πρέπει να τα πληρώσω

09:40

1.000 Έλληνες ξενοδόχοι στη μάχη με τις πλατφόρμες τύπου Booking

09:35

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

09:30

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ από Δευτέρα - Ποιοι το χάνουν

09:25

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα φάση επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

09:20

Αέριο: Στο 40% το μερίδιο του ρωσικού καυσίμου το 2025 - Αυξημένη η κατανάλωση

09:15

Στον «πυρετό» της Black Friday και τα σούπερ μάρκετ

09:10

Χριστούγεννα: Εκτοξεύονται οι προ-κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς - Πού φτάνουν οι τιμές

09:05

Αρνείται «εμπλοκή της Μόσχας» στο σχέδιο 28 σημείων για Ουκρανία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

09:00

Αμερικανικό κύμα επενδύσεων στον τουρισμό - Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της χώρας

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια

22:24

Οι ΗΠΑ εκδίδουν NOTAM για τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider