Bitcoin: Η άνοδος της τιμής φέρνει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για mining

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Η άνοδος της τιμής φέρνει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για mining
Τον περασμένο μήνα, για mining καταναλώθηκε ισχύς 19,6 γιγαβάτ, ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας.

Μετά από μια περίοδο που τα κρυπτονομίσματα βίωσαν «βαρύ χειμώνα», όσοι κάνουν εξόρυξη (mining) Bitcoin επιστρέφουν με ανανεωμένη ορμή – ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό και καταναλώνοντας ενέργεια σε ρυθμούς ρεκόρ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η άνοδος της δραστηριότητας εξόρυξης πυροδοτείται από την ραγδαία άνοδο της τιμής του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, που τροφοδοτείται από «φρέσκα» κεφάλαια που τοποθετούνται στα ανταλλακτήρια Bitcoin. Το crypto έχει υπερτετραπλασιάσει την τιμή του, από τότε που έχασε 64% της αξίας του το 2022 εν μέσω, μιας σειράς χρεοκοπιών και σκανδάλων στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, 13 από τις κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης έχουν κάνει παραγγελίες για εξειδικευμένους υπολογιστές αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το TheMinerMag. Η CleanSpark Inc και η Riot Platforms ηγήθηκαν των δαπανών, ξοδεύοντας έως και 473 εκατομμύρια δολάρια και 415 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Η αύξηση της εξόρυξης έχει οδηγήσει στην κατανάλωση ενέργειας με ρυθμό ρεκόρ. Τον περασμένο μήνα, για mining καταναλώθηκε ισχύς 19,6 γιγαβάτ, από 12,1 γιγαβάτ την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με εκτίμηση της Coin Metrics- με τον αριθμό να αποτελεί ρεκόρ. Αυτό ισοδυναμεί με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας, όπου βρίσκονται πολλές από τις επιχειρήσεις εξόρυξης.

«Αν υποθέσουμε ότι η κατανάλωση ενέργειας ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια του μήνα, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με 696 (24 ώρες επί 29 ημέρες) για να πάρουμε 13,64 TWh (τεραβατώρες) ενέργειας που καταναλώθηκε από το δίκτυο εξόρυξης Bitcoin κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα», υπολόγισε η Coin Metrics. Η εξόρυξη Bitcoin κατανάλωσε 121 τεραβατώρες ενέργειας το 2023, εκτιμά το Cambridge Center for Alternative Finance - παρόμοια με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα κράτος του μεγέθους της Αργεντινής.

Πάντως, η άνοδος της τιμής του Bitcoin «επιτρέπει στους περισσότερους που εξορύσσουν crypto να παραμείνουν κερδοφόροι», δήλωσε ο Zachary Bradford, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της CleanSpark, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του ήταν κερδοφόρα ακόμα και όταν το Bitcoin βρισκόταν σε χαμηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ιστορικό για το Bitcoin - Ξεπέρασε τα 70.000 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider