Bitcoin: «Άλμα» 5% μετά την δικαίωση της Grayscale ενάντια στη SEC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: «Άλμα» 5% μετά την δικαίωση της Grayscale ενάντια στη SEC
Η αγωγή της Grayscale κατά της SEC παρακολουθήθηκε στενά από επενδυτές και άλλους συμμετέχοντες στον κλάδο ως βασικός καταλύτης που θα ταρακουνούσε μια αγορά που κλονίζεται από μεταβλητότητα και χαμηλή ρευστότητα.

Ισχυρό «άλμα» στη τιμή του bitcoin προκάλεσε την Τρίτη η απόφαση του Εφετείου των ΗΠΑ για το DC Circuit η οποία έκρινε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε λάθος που αρνήθηκε στον επενδυτικό «κολοσσό» κρυπτονομισμάτων Grayscale την άδεια να μετατρέψει το απόθεμα των bitcoin του σε ETF.

Το bitcoin εκτινάσσεται περίπου 5,6% μετά την απόφαση στα 27.523,61 δολάρια, σύμφωνα με το Coin Metrics. Η κίνηση ανέβασε τα κρυπτονομίσματα γενικά, καθώς και τις σχετιζόμενες μετοχές υψηλότερα.

Η αγωγή της Grayscale κατά της SEC παρακολουθήθηκε στενά από επενδυτές και άλλους συμμετέχοντες στον κλάδο ως βασικός καταλύτης που θα ταρακουνούσε μια αγορά που κλονίζεται από μεταβλητότητα και χαμηλή ρευστότητα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αστάθεια των συναλλαγών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερη ρυθμιστική σαφήνεια σχετικά με τη crypto-δραστηριότητα – είτε μέσω νέας νομοθεσίας είτε μέσω της έγκρισης δυνατότητας έναρξης ενός spot bitcoin ETF.

Αρκετά ETF futures bitcoin έχουν ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ.

«Η Επιτροπή απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς γιατί ενέκρινε την εισαγωγή δύο ETP συμβάσεις για futures bitcoin αλλά όχι την προτεινόμενη από το Grayscale bitcoin ETP», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφαση. «Ελλείψει συνεκτικής εξήγησης, αυτή η ρυθμιστική μεταχείριση ομοειδών προϊόντων είναι παράνομη. Ως εκ τούτου, αποδεχόμαστε την αίτηση του Grayscale για επανεξέταση και ακυρώνουμε την εντολή της Επιτροπής».

Η Grayscale κίνησε την αγωγή της κατά της SEC τον Ιούνιο του 2022, αφού η υπηρεσία απέρριψε την αίτησή της να μετατρέψει το απόθεμα της σε bitcoin, που είναι περισσότερο γνωστό ως GBTC, σε ETF. Η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει το ETF, το οποίο θα υποστηρίζεται από bitcoin και όχι από παράγωγα bitcoin, αφού η SEC ενέκρινε το ETF bitcoin που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ProShares τον Οκτώβριο του 2021.

Η απόφαση αντιμετώπισε πολλαπλές καθυστερήσεις, αλλά η SEC απέρριψε τελικά την αίτηση το περασμένο καλοκαίρι, επικαλούμενη την αποτυχία της Grayscale να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς και την προστασία των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Νέα κέρδη με ελπίδες για ένα διεθνές θετικό οικονομικό momentum

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος αν και όχι αρκετή για διάσπαση των 1.320 μονάδων

ChatGPT: Η OpenAI λανσάρει νέα έκδοση «χωρίς όρια χρήσης» αποκλειστικά για μεγάλες επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider