Σε σχετικά καλά επίπεδα κινήθηκε η αγορά των καυσίμων το καλοκαίρι λαμβάνοντας ως μήνα αναφοράς τον Ιούλιο, όπου όπως φαίνεται οι Έλληνες κινήθηκαν περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση του τουρισμού, η καλοκαιρία, οι ανάγκες κίνησης των εποχικών επαγγελμάτων αλλά και η καλή ψυχολογία της αγοράς συντέλεσαν στην άνοδο της ζήτησης τόσο για τη βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τον Ιούλιο η κατανάλωση βενζίνης κατέγραψε άνοδο κατά 2,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, το ντήζελ κίνησης κατά 6,4% ενώ συνολικά η αγορά κατέγραψε άνοδο 4,6%.  

Ωστόσο, τα καύσιμα έδωσαν μόνο μια πρόσκαιρη ανάσα στον κλάδο εμπορίας καυσίμων  καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του επταμήνου, η αγορά κατέγραψε άνοδο κατά 4% αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ντήζελ θέρμανσης το οποίο σημείωσε άνοδο κατά 24,8%. Από την άλλη, η βενζίνη κατέγραψε πτώση κατά 1,2% ενώ το ντήζελ κίνησης άνοδο κατά 2%. 

Αν και η καλοκαιρία συνεχίζεται και η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φαντάζει ακόμη αρκετά μακρινή, παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να θεωρούν ότι η φορολογία και οι υψηλές τιμές λειτουργού αποτρεπτικά στην κατανάλωση. «Δεν γίνεται να προσβλέπουμε πάντα σε έναν ψυχρό χειμώνα. Ούτε να περιμένουμε πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά σε μια εποχή όπου οι κεντρικές θερμάνσεις έχουν σφραγιστεί ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο φυσικό αέριο», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr παράγοντας της αγοράς.

Ο τρόπος τιμολόγησης των καυσίμων (με το 60% να αντιπροσωπεύει φόρους και επιβαρύνσεις) εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά ενώ η ίδια εικόνα υψηλών τιμών που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,56 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική ενώ ρεκόρ ακριβείας εξακολουθούν να καταγράφουν τα νησιά. Η  τιμή στις Κυκλάδες ξεπερνά τα 1,8 ευρώ ενώ στα Δωδεκάνησα και στην Κεφαλονιά κυμαίνεται άνω των 1,7 ευρώ.