Αγωγές σε βάρος της Volkswagen μετά από πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωγές σε βάρος της Volkswagen μετά από πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο
Το κατεστραμμένο από την πυρκαγιά Felicity Ace λίγο πριν βυθιστει | Πορτογαλικό Πολεμικό Ναυτικό
Το προπέρσινο ναυάγιο του Felicity Ace φέρνει ακόμα προβλήματα στο γερμανικό όμιλο.

Το Volkswagen Group αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις στη Γερμανία, καθώς κατηγορείται ότι μια μπαταρία από ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Porsche ευθύνεται για την πυρκαγιά που οδήγησε στη βύθιση του φορτηγού πλοίου Felicity Ace το 2022, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων οχημάτων του ομίλου. Μία από αυτές τις αγωγές έχει κατατεθεί στο δικαστήριο της Στουτγάρδης, όπου έχει την έδρα της η Porsche.

Η προσφυγή υποβλήθηκε από διάφορους μηνυτές, συμπεριλαμβανομένων της Mitsui OSK Lines, ιδιοκτήτριας του πλοίου, και της Allianz, μιας από τις εταιρείες που είχαν ασφαλίσει το πλοίο και το φορτίο του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Η αγωγή κατατέθηκε ένα χρόνο πριν αλλά πρόσφατα ανεστάλη λόγω διαπραγματεύσεων μεσολάβησης για άλλη μια εκκρεμή υπόθεση στο δικαστήριο του Μπρούνσβικ. Η VW επιβεβαίωσε την ύπαρξη των αγωγών, αρνούμενη να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Felicity Ace
To Felicity Ace | Πορτογαλικό Πολεμικό Ναυτικό

Το Felicity Ace, φορτηγό πλοίο υπό σημαία Παναμά, έπιασε φωτιά κοντά στις Αζόρες δύο χρόνια πριν, με το πλήρωμα να διασώζεται και το πλοίο να παραμένει εγκαταλελειμμένο. Ένα εσωτερικό email της VW στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι 3,965 οχήματα βρίσκονταν στο πλοίο, με τις απώλειες λόγω του ναυαγίου να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 155 εκατομμύρια δολάρια (142,3 εκατομμύρια ευρώ).

Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την μπαταρία λιθίου-ιόντων ενός μοντέλο της Porsche και κατηγορούν τη VW για αποτυχία ενημέρωσης για τον κίνδυνο και τις αναγκαίες προφυλάξεις για τη μεταφορά τέτοιων οχημάτων. Παρόλο που η αγωγή κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο, η δικαστική εξέταση της υπόθεσης δεν έχει ακόμα προχωρήσει, λόγω διαφωνιών σχετικά με το ύψος της εγγύησης που απαιτείται για την προώθηση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider