Η Γαλλία ξαναγράφει τους κανόνες επιδότησης των ηλεκτρικών οχημάτων

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γαλλία ξαναγράφει τους κανόνες επιδότησης των ηλεκτρικών οχημάτων
Φωτογραφία: Peugeot
Η Γαλλία περικόπτει την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων για αγοραστές με υψηλότερο εισόδημα.

Η γαλλική κυβέρνηση μείωσε κατά 20% την επιδότηση που μπορούν να λάβουν οι αγοραστές με υψηλότερο εισόδημα για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, με στόχο την αποφυγή υπέρβασης του προϋπολογισμού που έχει θέσει για την προώθηση της αύξησης των EV στους δρόμους. Ένας νέος κυβερνητικός κανονισμός μείωσε την επιδότηση από 5.000 ευρώ σε 4.000 ευρώ για το 50% των αγοραστών με το υψηλότερο εισόδημα, ενώ διατήρησε την επιδότηση για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα στα 7.000 ευρώ.

«Αλλάζουμε το πρόγραμμα για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους αλλά με λιγότερα χρήματα», δήλωσε ο Υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης Κριστόφ Μπεσύ στο ραδιόφωνο franceinfo.

Ηλεκτρικά οχήματα
Φωτογραφία: Peugeot

Όπως και πολλές άλλες κυβερνήσεις, η Γαλλία έχει προσφέρει διάφορα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά επιθυμεί επίσης να διασφαλίσει ότι δεν θα υπερβεί τον προϋπολογισμό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ορίσει για αυτόν τον σκοπό, σε μια περίοδο που προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

Εν τω μεταξύ, οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών εταιρικών αυτοκινήτων καταργούνται, όπως και οι επιχορηγήσεις για την αγορά νέων αυτοκινήτων με εσωτερική καύση προκειμένου να αντικατασταθούν παλαιότερα πιο ρυπογόνα οχήματα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική επιδότηση περιορίζεται, πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις συνεχίζουν να προσφέρουν επιπλέον ενισχύσεις για ηλεκτρικά οχήματα, που στην περίπτωση της περιοχής του Παρισιού μπορεί να κυμαίνονται από 2.250 έως 9.000 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα του ατόμου.

Η πρόσφατη αυτή κίνηση ακολουθεί την αναστολή από την κυβέρνηση για το υπόλοιπο του έτους ενός νέου προγράμματος για την επιδότηση χαμηλοεισοδηματιών που νοικιάζουν με leasing ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αφού η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τα αρχικά σχέδια.

Ηλεκτρικά οχήματα
Φωτογραφία: Peugeot

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που περιορίζει τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και η Γερμανία έθεσε πρόωρα τέλος στο πρόγραμμά της τον Δεκέμβριο, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της λόγω μιας απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου που επηρέασε τις δαπάνες για την «πράσινη μετάβαση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider