Η ελληνοτουρκική ένταση «ρίχνει» την τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ελληνοτουρκική ένταση «ρίχνει» την τουρκική λίρα
Το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες 13% από τις αρχές του 2020.

Πιέσεις δέχεται, σήμερα Τετάρτη, το τουρκικό νόμισμα, καθώς αναζωπυρώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να εκδώσει Navtex για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Σήμερα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε τη δική του Navtex, καλώντας τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την χθεσινή τουρκική Navtex, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Στον απόηχο της έντασης, η τουρκική λίρα υποχωρεί στα επίπεδα των 6,849 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες 13% από τις αρχές του 2020, με τα τελευταία στοιχεία να μαρτυρούν πως οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν short θέσεις έναντι της λίρας.

«Κυκλοφορούν έντονες φήμες στην αγορά συναλλάγματος για παρέμβαση των τουρκικών αρχών, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματος», σχολιάζουν οι αναλυτές της Commerzbank. «Όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν», προσθέτουν, προειδοποιώντας πως εάν σημειωθούν συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, αυτό θα προκαλέσει νέους «πονοκεφάλους» στην τουρκική λίρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider