«Ψυχραιμία» στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψυχραιμία» στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι πιέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές χαρακτηρίζουν το άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά πάντως να επιδεικνύει αντίστοιχη ψυχραιμία με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αν και όλοι ανέμεναν πως οι τραπεζικές μετοχές θα δέχονταν σήμερα πιέσεις -λόγω των γεγονότων στο Παρίσι, αλλά κυρίως λόγω της εκκρεμούσας διαπραγμάτευσης κυβέρνησης- θεσμών που καθυστερεί τη χορήγηση των 10 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – ωστόσο οι τραπεζικοί τίτλοι δείχνουν πολύ καλύτερη εικόνα.

Μπορεί τα βιβλία προσφορών των ελληνικών τραπεζών να παραμένουν ανοικτά μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, ωστόσο θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του SSM, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχει δεχθεί πολλές από τις παρεμβάσεις που πρότειναν οι τράπεζες για να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ενδεικτικά η Eurobank προχώρησε σε μείωση των ζητούμενων κεφαλαίων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 2,04 δισ. ευρώ λόγω αναγνώρισης δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει κέρδη 3,75%. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+4,21%) και της Eurobank (+3,85%). Η Alpha Bank σημειώνει πτώση 1,43% και η μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς είναι αμετάβλητη.

Ωστόσο, οι εκκρεμείς διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών δημιουργούν πιέσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους, καθώς πολλοίς επενδυτές από-επενδύουν εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, αλλά και για να αποκομίσουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν σε τραπεζικούς τίτλους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται στις 651, 91 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,19%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,45 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 25 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider