Ανησυχία επικρατεί στη βιομηχανία πετρελαίου καθώς μεγάλες διεθνείς εταιρείες ανακοινώνουν απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα (BP) ενώ άλλες, όπως η Diamond Offshore Drilling χρεοκόπησαν.

Ο Rory McPherson, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής στην Psigma Investment Management, αναλύει σχετικά: «Αν και οι αρνητικές τιμές αποδίδονται κατά κάποιο τρόπο σε τεχνική δυσλειτουργία , χρησιμεύει για να αναδείξει την έλλειψη ζήτησης λόγω του lockdown και έχει κάνει τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά εμπορευμάτων σε ευρεία βάση να χάσουν πάνω από 70% από το peak που είχε καταγραφεί το 2008 ενώ καταγράφονται μηδενικές αποδόσεις».

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο πρωτίστως στις εταιρείες πετρελαίου. Με υψηλότερο κόστος παραγωγής και μεγαλύτερα χρέη, οι εταιρείες από τη βιομηχανία του σχιστόλιθου φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες.  Ο Mark Lacey, επικεφαλής εμπορευμάτων της Schroders επισημαίνει ότι: «Πολλές εταιρείες πετρελαίου μειώνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες έως και 50%, πολλές εταιρείες πρόκειται να χρεοκοπήσουν». Περίπου 80 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης κατά το 2015. Η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 2015, οπότε ο κλάδος θα αλλάξει ριζικά μετά από την κρίση. Όπως αναφέρει, οι χρεοκοπίες δεν θα περιοριστούν στις ΗΠΑ, αλλά πιθανότατα θα συμβούν και στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Την Τετάρτη το μεσημέρι το πετρέλαιο καταγράφει μικρή άνοδο ύστερα από την πτώση κατά 20% που σημείωσε μία ημέρα νωρίτερα. Το αργό διαπραγματεύεται στα 14,19 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 14,99% και το μπρεντ στα 21,30 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 4,11%.