Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές, παρά την πρόσφατη άνοδο στο ταμπλό, αναφέρει σε έκθεσή της η UBS.
Ο οίκος δίνει σύσταση buy για τους τίτλους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σχολιάζοντας ότι δύο εξ αυτών, οι ΕΤΕ και Eurobank, για πρώτη φορά μετά την κρίση διαπραγματεύονται πάνω από τη λογιστική τους αξία (στο 1,12x η ΕΤΕ, στο 1,09x η Eurobank). Ωστόσο, και οι δύο παραμένουν ελκυστικές, καθώς η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται στο 18,6% για την ΕΤΕ και στο 16,9% για τη Eurobank, σημαντικά πάνω από την απόδοση 3,3% του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.
Μετά το πρόσφατο ράλι των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μεταξύ των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς o οίκος αναφέρει ότι «βλέπει» για τη δεύτερη μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Όπως σημειώνει, από εδώ και πέρα αναμένει υψηλότερο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή για την Alpha Bank, ενώ για την Τρ. Πειραιώς υψηλότερη κερδοφορία.
Τα εκτιμώμενα P/E για το σύνολο του 2025 παραμένουν χαμηλά, σύμφωνα με τη UBS, στο 6,4x για την Τρ. Πειραιώς, 7,2x για τη Eurobank, 7,5x για την Alpha Bank και 7.7x για την ΕΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται με discount έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, που εμφανίζει μέσο P/E 9,1x.
Οι τιμές-στόχοι που δίνει ο οίκος είναι: 3,15 ευρώ για την Alpha Bank, 3,30 ευρώ για τη Eurobank, 12,20 ευρώ για την ΕΤΕ και 6,70 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου 13% για την Alpha, 16% για την ΕΤΕ και 19% για τις Eurobank και Τρ. Πειραιώς.
Εταιρική χρηματοδότηση
Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, που αναλύει τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Απρίλιο, καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ο ισχυρός κύκλος εταιρικής πίστης. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε ισχυρή μέχρι στιγμής φέτος (+14% σε ετήσια βάση) και πιθανότατα θα διατηρηθεί ισχυρή, εκτιμά ο οίκος.
Επίσης, σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2025 δείχνουν ότι οι τράπεζες κινούνται ταχύτερα από τους στόχους που έχουν θέσει για το σύνολο του έτους και οι διοικήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα επιτύχουν τους στόχους για αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII).
Ευνοϊκό χρηματοδοτικό μίγμα
Όπως εξηγεί η UBS, οι τράπεζες συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις θετικές εκτιμήσεις τους για τα καθαρά έσοδα από τόκους, στηριζόμενες τόσο στην ισχυρή αύξηση των εταιρικών δανείων όσο και από την πορεία των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIM), που επίσης ευθυγραμμίζονται με τους στόχους τους.
Προσθέτει μάλιστα ότι η μείωση του κόστους καταθέσεων φαίνεται να επιταχύνεται. Καταγράφηκε μείωση κατά 3 μονάδες βάσης τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση και κατά 9 μονάδες βάσεις από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω της υποχώρησης στο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 8 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο και κατά 12 μονάδες βάσης στο αντίστοιχο κόστος των προθεσμιακών των επιχειρήσεων. Το δε κόστος των καταθέσεων όψεως, που αποτελούν το 75% του συνόλου, παρέμεινε χαμηλό (5 μονάδες βάσης).
Σταθεροποίηση στα στεγαστικά
Μεταξύ άλλων, η UBS κάνει λόγο για εκτεταμένη απομόχλευση των νοικοκυριών, αλλά και για ενδείξεις σταθεροποίησης στα στεγαστικά δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει πως αν και το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων συνεχίζει να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση (-4,4%), υπάρχουν πλέον ενδείξεις σταθεροποίησης σε μηνιαίο επίπεδο (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου) ενώ οι καθαρές δανειακές ροές πλησιάζουν σε θετικό έδαφος.
Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων βρίσκεται περίπου 70% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ των καταναλωτικών χωρίς εξασφαλίσεις (που επίσης συρρικνώθηκε φέτος τον Απρίλιο κατά 0,6% σε ετήσια βάση) είναι σχεδόν 80% κάτω από το προηγούμενο υψηλό.