ΧΑ: Ποιες μετοχές επαναφέρουν την αγορά πάνω από τις 1.370 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Ποιες μετοχές επαναφέρουν την αγορά πάνω από τις 1.370 μονάδες
Ισχυρή αγοραστική αντίδραση για Aegean, ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ.

Τελ. ενημέρωση 14:20

Με το βλέμμα καρφωμένο στη διεθνή τάση συνεχίζει να πορεύεται το Χρηματιστήριο, καθώς ο φόβος μιας μεγαλύτερης διόρθωσης ή από την άλλη, μιας ισχυρής αγοραστικής αντίδρασης κρατάει σε επιφυλακή και εγρήγορση τους επενδυτές και κυρίως τους πιο βραχυπρόθεσμους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά έβγαλε μια πρώτη αντίδραση που δεν έπεισε τους πλέον δύσπιστους και φοβισμένους επενδυτές να τοποθετηθούν και ειδικά υπό το γεωπολιτικό ρίσκο που πολύ εύγλωτα διατηρεί το σύστημα, αν και διαφαίνονται ήδη σημάδια αποκλιμάκωσης. Μόνο τυχαίο δε μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως το πετρέλαιο υποχώρησε χθες σημαντικά, σχεδόν κατά 3% με περαιτέρω δείγματα υποχώρησης σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι traders αρχίζουν να τιμολογούν σε ρεαλιστικό επίπεδο την είσοδο σε μια φάση αποκλιμάκωσης.

Στο ΧΑ, αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι τράβηξαν την αγορά υψηλότερα από την επικίνδυνη ζώνη των 1.350 μονάδων, με τις ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, Aegean, Autohellas και τις μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου να ενισχύονται σημαντικά. Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν και τα ρεκόρ, με τη μετοχή της Optima να φτάνει σε νέα υψηλό, στα 9,98 ευρώ, με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η μετοχή συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο με ράλι 27,95% από τις αρχές του έτους.

Φυσικά, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να θωρακίζουν την αγορά από τις έξωθεν πιέσεις καθώς τόσο η Lamda όσο και η Jumbo ανακοίνωσαν ένα πολύ ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, με την τελευταία να ανακοινώνει ένα ακόμη μέρισμα - μαμούθ στα πολλά άλλωστε που έχει διανείμει, ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη, στις τράπεζες καταγράφηκε υψηλή μεταβλητότητα παρ'όλα αυτά άντεξαν στις πιέσεις των βραχυπρόθεσμων και των «αεριτζήδων» κατά βάση.

Προφανώς οι ξένοι και θεσμικοί που παρέμεναν στη γωνία και αγόραζαν άκοπα ότι μετοχές επιθυμούν χωρίς να μπουν καν στο κόπο να κυνηγήσουν και αυτό οφείλεται δυστυχώς στην επενδυτική νοοτροπία των Ελλήνων, που αντί να δουν το ΧΑ και οποιαδήποτε αγορά ως επένδυση, το βλέπουν ως τζόγο και «αρπαχτή». Να βγάλουν δηλαδή ένα σημαντικό και γρήγορο κέρδος για λίγες μέρες ή εβδομάδες και να βγουν. Αυτούς λοιπόν έρχεται να «κάψει» και να εγκλωβίσει το ΧΑ και κάθε αγορά, γιατί οι άλλοι, οι έξυπνοι απλώς περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, βλέποντας την αγορά σε πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, το re-rating συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τις τράπεζες να αναβαθμίζονται την Τρίτη από τη Goldman Sachs, ενώ άλλη μία θετική έκθεση με αύξηση της τιμής στόχου στα 49 ευρώ για τη Mytilineos προέκυψε από την Optima. Ήδη η μετοχή έχει αναβαθμιστεί εκ νέου από τη Eurobank Equities με τιμή στόχο στα 48,40 ευρώ, και τη Morgan Stanley στα 46 ευρώ, πολύ υψηλότερα και από τους προηγούμενους στόχους αλλά κυρίως από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή.

Τα futures σε Wall Street δείχνουν προς ώρας επιστροφή των αγοραστών αφού και η Μέκκα των αγορών διόρθωσε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας μέχρι και στο ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων την Τετάρτη, συμπληρώνοντας ένα τετραήμερο πτωτικό σερί, όπως και το ΧΑ. Στην κορυφαία αγορά ασκήθηκαν πιέσεις από τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας αλλά και δεικτοβαρείς τίτλους του S&P 500, με την NVIDIA να διολισθαίνει κατά σχεδόν 4% και τις Apple, Tesla να συνεχίζουν στο διορθωτικό μοτίβο.

Οι αγορές έκαναν το «Do-si-do» αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αρχική ανάκαμψη έδωσε τη θέση της στο sell-off καθώς κυριαρχούν οι φόβοι για τα επιτόκια και οι ανησυχίες για γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ενώ το ασθενέστερο κλίμα σε επίπεδο τεχνολογίας ήταν ο βασικός ρυθμιστής. Βέβαια, από την τεχνολογία, οι traders δεν αφαίρεσαν ρευστότητα από την αγορά κατά βάση αλλά μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους, ένας εκ των οποίων ήταν και οι τράπεζες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,15% και φυσικά οι Magnificent 7 διολίσθησαν κατά 1,23%, πιέζοντας έτσι κυρίως τον S&P 500.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,87% στις 1.377,42 μονάδες, με τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,93% στις 3.342,91 μονάδες ενώ ο τραπεζικός υστερεί ελαφρώς με άνοδο 0,49% στις 1.169,67 μονάδες.

Δυναμική παρουσία στο ταμπλό παρουσιάζουν οι μετοχές της Aegean με ράλι 2,44% στα 11,74 ευρώ, της Μυτιληναίος στο 1,57% και τα 36,18 ευρώ, που κινείται αργά και σταθερά προς τη διάσπαση των 36,20 ευρώ, που μπορεί να πυροδοτήσει ένα ισχυρό ράλι.

Ράλι καταγράφει επίσης η Jumbo στο 2,79% και τα 26,48 ευρώ, αλλά και η Τιτάν στο 1,15%. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης ΜΟΗ (1,07%) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,42%), ΤΕΝΕΡΓ (1,32%) και Lamda στο 2,19% και τα 6,52 ευρώ. Σημαντική άνοδος επίσης για Σαράντη, ΕΥΔΑΠ κα Intracom. Κέρδη 0,93% καταγράφει η ΕΕΕ στα 28,22 ευρώ.

Στις τράπεζες κατά 0,67% ενισχύεται η Πειραιώς και κατά σχεδόν 0,8% η Alpha Bank, ενώ με θετικό πρόσημο στο 0,72% βρίσκεται η Eurobank στα 1,815 ευρώ. Σχεδόν σταθερή στα 7,044 ευρώ βρίσκεται η ΕΤΕ.

ΔΙάσπαση των 10 ευρώ κυνηγά η Optima, έχοντας φτάσει σε ιστορικά υψηλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development – Ελληνικό: «Σπάνε τα ταμεία» οι εισπράξεις από ακίνητα – Ρεκόρ στα Malls, πώς προχωρούν οι υποδομές 

Jumbo: Στα 303 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023, πάνω από 1 δισ. ο τζίρος - Πρόταση για μέρισμα 1€/μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider