Wall Street: Τέλος το «πράσινο 4x4» για τον Dow Jones - Στο -8% η Walmart

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τέλος το «πράσινο 4x4» για τον Dow Jones - Στο -8% η Walmart
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,13% στις 34.945 μονάδες, «αποχαιρετώντας» 4 διαδοχικές «πράσινες» συνεδριάσεις, ωστόσο ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,12% στις 4.508 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,07% στις 14.113 μονάδες.

Mεικτή εικόνα παρουσίασε η Wall Street την Πέμπτη, δεχόμενη «κόκκινα»... ενεργειακά χτυπήματα καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως κάνουν ένα διάλειμμα από το ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,13% στις 34.945 μονάδες, «αποχαιρετώντας» 4 διαδοχικές «πράσινες» συνεδριάσεις, ωστόσο ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,12% στις 4.508 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,07% στις 14.113 μονάδες. Πάντως, διασχίζοντας τα μισά του Νοεμβρίου, σε επίπεδο μήνα, ο S&P 500 κερδίζει περισσότερο από 7%, ενώ ο Dow σημειώνει άνοδο 5% και ο Nasdaq ισχυροποιείται κατά 9%.

Η μετοχή της Chevron σημείωσε πτώση 2%, ενώ ο ενεργειακός κλάδος μετοχών του S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 3%, ολοταχώς τη χειρότερη μέρα του σε περισσότερο από ένα μήνα, ενώ και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate Δεκεμβρίου έκανε «βουτιά» 5%, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων με την ταυτόχρονη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές, συμπαρασύροντας καθοδικά τον «μαύρο χρυσό». Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου κατρακύλησε 5,01%, στα 72,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Ιανουαρίου «βούτηξε» 4,82%, στα 77,27 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή παρέμεινε σταθερή στα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, με τον Φιλ Φλιν, αναλυτή στον πετρελαϊκό όμιλο Price Futures Group, να εκτιμά πως η συγκεκριμένη πτώση σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά, επιβραδύνει τη ζήτηση. «Οι τιμές δυσκολεύονται πλέον να βρουν υποστήριξη επειδή οι "αρκούδες" ελέγχουν την αγορά» εξήγησε.

Στην Κίνα, δε, η διύλιση επιβραδύνθηκε κατά 2,8% τον Οκτώβριο σε 15,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας επιβράδυνση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ ο ΟΠΕΚ κατηγόρησε τη Δευτέρα τους κερδοσκόπους για την πρόσφατη πτώση των τιμών, θεωρώντας ως «υπερβολικό» το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη γ' τριμήνου χρήσης της Walmart δεν έσωσαν την μετοχή (-8%), καθώς αναθεώρησε επί τα χείρω το guidance για τα κέρδη της φέτος. Μπορεί οι πωλήσεις αυξήθηκαν, ωστόσο ο αμερικανικός κολοσσός φάνηκε επιφυλακτικός για τις προοπτικές στο σύνολο της χρήσης καθώς διέκρινε αποδυνάμωση της καταναλωτικής δαπάνης στο τέλος του τριμήνου. Αναλυτικότερα, για την τρίμηνη περίοδο έως τις 31 Οκτωβρίου, η Walmart κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 1,53 δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων για 1,52 δολάρια. Τα έσοδα της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 160,80 δισ. δολάρια, από 159,72 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 453 εκατ. δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημίας 1,8 δισ. δολαρίων ή 66 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η Walmart δημοσίευσε, ωστόσο, ελαφρώς χαμηλότερες των αναμενόμενων προβλέψεις καθώς ετοιμάζεται για την κρίσιμη εορταστική περίοδο. Η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 6,40 - 6,48 δολαρίων για το σύνολο του έτους, χαμηλότερα από τα 6,48 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές αλλά υψηλότερα από το προηγούμενο εύρος εκτιμήσεων. Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν 5% έως 5,5%.

Παράλληλα, η μετοχή της Cisco «βούτηξε» σχεδόν 12% αφού η εταιρεία εξέδωσε αδύναμο guidance για το τρέχον τρίμηνο και συνολικά για το ολόκληρο το οικονομικό έτος, ενώ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Alibaba στο γ' τρίμηνο, καθώς ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από τους περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας στο γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. δολάρια (27,7 δισ. γιουάν), χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη 29,7 δισ. γιουάν. Τα έσοδα του κινεζικού κολοσσού ανήλθαν στα 31 δισ. δολάρια (224,79 δισ. γιουάν), καταγράφοντας αύξηση 9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Επίσης, η Macy's ανακοίνωσε κέρδη 59 εκατομμύρια δολάρια, ή 21 cents ανά μετοχή το τρίμηνο που τελείωσε στις 28 Οκτωβρίου με τη μετοχή της να επιδίδεται σε άλμα 5%. Οι πωλήσεις της εταιρείες σημείωσαν πτώση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, πέφτοντας σε 7,1%, στα 4,86 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανάμεναν μία πτώση της τάξης του 7,9% σύμφωνα με την LSEG, ενώ η μετοχή της Palo Alto Networks αποδυναμώθηκε 6% μετά την έκδοση ενός outlook που απογοήτευσε τους αναλυτές για τις χρεώσεις της.

Στο πεδίο των «μάκρο», στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να αποδυναμώνεται μετά τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 231.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου, αυξημένες κατά 13.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ηπιότερη αύξηση στις 220.000. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 32.000 στις 1,865 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν, εν μέσω των επενδυτικών προσδοκιών πως η Fed έχει τελειώσει οριστικά με τις αυξήσεις επιτοκίων. Ειδικότερα, η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.984,46 δολάρια ανά ουγγιά, σε υψηλό 10 ημερών ενώ τα futures στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1% στα 1.985,60 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές μετά το τριήμερο ράλι

Χρηματιστήριο: Στις δημοπρασίες βρήκε το θετικό πρόσημο αναμένοντας την Εθνική

Eurostat: Τρεις ελληνικές περιφέρειες στις πλέον θανατηφόρες σε τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider