«Θυελλώδης» συνεδρίαση στη Wall Street με μεικτά πρόσημα μετά από Fed και Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θυελλώδης» συνεδρίαση στη Wall Street με μεικτά πρόσημα μετά από Fed και Πάουελ
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,68% στις 33.979 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει αμελητέα κέρδη 0,08% στις 4.372 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,39% στις 13.626 μονάδες.

«Mπερδεμένη» κατέληξε η Wall Street την Τετάρτη με τους δείκτες να παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς, ναι μεν, η Fed πάτησε προσωρινά το «κουμπί» της παύσης για τις αυξήσεις των επιτοκίων, όμως ο δρόμος για νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες είναι ανοιχτός.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,68% στις 33.979 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει αμελητέα κέρδη 0,08% στις 4.372 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και υψηλό 14 μηνών (από τον Απρίλιο του 2022). Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,39% στις 13.626 μονάδες, υποστηριζόμενος από τα κέρδη των σε Nvidia και AMD.

Οι επενδυτές ανέμεναν πως η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος στόχος του 5%-5,25% το απόγευμα της Τετάρτης, τερματίζοντας ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων. Παρά την παύση, η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν νωθρή καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για το υπόλοιπο του έτους, οι οποίες έδειχναν ότι η Fed θα επανεκκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων σύντομα.

«Η δήλωση Πάουελ και οι προβλέψεις ήταν τόσο επιθετικές, που είμαι βέβαιος ότι η Wall Street πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχαν αυξήσει τα επιτόκια... ήδη από σήμερα», επεσήμανε ο Εντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. «Η Fed πρόκειται να στείλει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος, εάν ακολουθήσει στις προβλέψεις της» πρόσθεσε.

Ωστόσο, το ραγδαίο sell-off μετριάσθηκε κάπως, καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν όταν ο πρόεδρος της Fed, κ. Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δεν είχε λάβει ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ αναγνώρισε πως σημειώνεται πρόοδος έναντι του πληθωρισμού, αν και υπάρχει μεγάλος δρόμος για την επιστροφή του στον στόχο του 2%.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Ιουλίου. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περισσότερο από 13% φέτος ενώ οι επενδυτές δεν χάνουν τις ελπίδες τους πως η Fed σύντομα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. «Αυτό που πιστεύω ότι βοήθησε κάπως είναι ο Πάουελ που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του είπε ότι η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο, κάτι που φαίνεται πως εκτίμησε η αγορά» υπογράμμισε ο Άντονι Σάγκλιμπεν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ameriprise Financial.

Πάντως, υπήρξε κάμψη που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, αν και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Το 4% συνιστά τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, όπως τον Απρίλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι επενδυτές έλαβαν επίσης πιο ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη. Ο δείκτης τιμών παραγωγού της May, ένας δείκτης της πορείας του πληθωρισμού, υποχώρησε 0,3%, μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν πτώση 0,1%.

Υπενθυμίζεται πως η Fed είχε προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. H πολιτική της Fed φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο αμερικανικός πληθωρισμός υποχώρησε από τα επίπεδα του 9% (υψηλά 40 ετών) το 2022 στο 4% τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, το 4% παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed ώστε να υπάρξει σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ο 5,3% τον Μάιο έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 5,2%.

Εμπορεύματα

Οριακά κέρδη σημείωσε ο χρυσός την Τετάρτη όταν οι επενδυτές ανέμεναν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 0,5% στα 1.968 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, όμως στις συναλλαγές μετά την απόφαση της Fed, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε οριακά καθώς καθίσταται λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Η τιμή του WTI, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 1,15 δολάρια ή 1,7%, στα 68,27 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στο υψηλό ημέρας, η τιμή ξεπέρασε τα 70 δολάρια. Το brent παραδόσεως Αυγούστου, έχασε 1,09 δολάρια ή 1,5% στα 73,20 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές - Στο «μικροσκόπιο» Fed και οικονομία

Κακά νέα για καταθέσεις και μετοχές - «Καμπανάκι» Ελληνοαμερικανού οικονομολόγου για «φόρο πληθωρισμού»

Η Μπιγιονσέ ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού στη Σουηδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider