Profit taking με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Profit taking με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο
Ήπιες και επιλεκτικές κινήσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο. Υπεραπέδωσαν Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Πιέσεις σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς.

Αποστάσεις διατήρησαν εν μέρει οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τους αγοραστές να αναζητούν τους επόμενους καταλύτες που θα στείλουν την αγορά υψηλότερα, και τα βραχυπρόθεσμους παίκτες να κλειδώνουν κέρδη στέλνοντας ελαφρώς χαμηλότερα το ΓΔ.

Μάλιστα οι αγοραστές έδειξαν κάπως να ενεργοποιούνται στα όρια των 1.103 μονάδων (κρίσιμο επίπεδο) ανεβάζοντας την αγορά προς τις 1.105, αλλά δε κατάφεραν να καλύψουν την προσφορά που προέκυψε σε αρκετούς τίτλους και ξεπεράσε το 2% και το 3% (π.χ Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Mytilineos).

Ως προς τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς πιέσεις προκάλεσε η θέση της Morgan Stanley, καθώς διατηρεί χαμηλές πιθανότητες ένταξης και αναβάθμισης της μετοχής στο δείκτη MSCI Greece Standard στη βάση του rebalancing που θα λάβει χώρα στις 11 Μαΐου (effective date στο κλείσιμο της συνεδρίασης στις 31 Μαΐου).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα, και κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εταιρειών στον MSCI Greece από τις δέκα που είναι σήμερα, στις έντεκα. Αυτό εξηγεί και τη χαμηλή πιθανότητα που δίνει για την ένταξης της μετοχή στο δείκτη MSCI Greece Standard. Αν παρ'όλα αυτά ενταχθεί, οι αναλυτές αναμένουν εισροές από passive funds ύψους 114 εκατ. δολαρίων και τον αντίκτυπο στις συναλλαγές 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί. Το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο δείκτη MSCI EM θα είναι 0,03%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Ευρύτερα τώρα, η αγορά έδειξε να έχει προεξοφλήσει μια θετική έκβαση στις κινήσεις της S&P και όχι την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και έτσι το μόνο πιο «ομιχλώδες» πλέον στο τοπίο παραμένει η εκλογική αναμέτρηση.

Όπως αναφέρει και η Beta Χρηματιστηριακή, «αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η Αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών καθώς μετά τις περυσινές εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών τα νέα από τα εγχώρια μάκρο στο ξεκίνημα του 2023 κάθε άλλο παρά αδιάφορα μπορούν να χαρακτηριστούν. Η περυσινή επίδοση του ΑΕΠ (+5,9%) συνδυάστηκε και από οριακό μεν πρωτογενές πλεόνασμα δε με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί 23 ποσοστιαίες μονάδες. Αν τα περυσινά στοιχεία δεν συγκινούν τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του α’ τριμήνου, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δωδεκαετίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι του 2019 δίνουν ένα πολύ θετικό στίγμα για την πορεία της οικονομίας. Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη η Ελλάδα θα είχε πάρει με βεβαιότητα την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο ο παράγοντας «εκλογές» και το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας λειτουργεί ανασταλτικά στην διατύπωση εκτιμήσεων αξιολόγησης και σε επενδυτές που επιθυμούν μακρύ ορίζοντα κυβερνητικής σταθερότητας».

Παράλληλα, και στο τεχνικό σκέλος, η προσέγγιση των υπεραγορασμένων ζωνών μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ενεργοποίησε αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία κινήθηκαν σε μάλλον μετριοπαθείς ρυθμούς για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί. Το σημείο υποστήριξης έχει μεταφερθεί πλέον στις 1.077 μονάδες, εκεί πλέον διέρχεται η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης ενώ η αντίσταση οριοθετείται από την περιοχή των προηγούμενων υψηλών στις 1.140 μονάδες. Μετά από πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου είναι πιθανό να υπάρξει ένα σβήσιμο της δυναμικής και η κίνηση του Γενικού Δείκτη εντός εύρους για το αμέσως προσεχές διάστημα. Το εύρος έχει υποψήφιες ακραίες τιμές τις 1.122 και 1.041 μονάδες ωστόσο επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση μας είναι φορτισμένη από την τρέχουσα συγκυρία η οποία θεωρητικά δεν δικαιολογεί την αλλαγή επιπέδων διαπραγμάτευσης της αγοράς επί του παρόντος.

Στο ταμπλό και στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,53% καθώς στις δημοπρασίες μαζεύτηκε κάπως η προσφορά, κλείνοντας στις 1.105,42 μονάδες, με τον τζίρο στα 51,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,56% στις 2.679,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,63% και στις 824,45 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Πειραιώς όπως προαναφέρθηκε βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, κλείνοντας στο -3,85% και στα 2,1960 ευρώ, με την Alpha Bank στο -1,82%, την ΕΤΕ στο -0,99% και στα 4,8180 ευρώ και τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,95% στα 1,3505 ευρώ.

Πιέσεις πέρασαν στην Ελλάκτωρ, οδηγώντας την στα όρια των 2 ευρώ σχεδόν και στα 2,035 ευρώ, με τη Mytilineos στο -1,74% με μάζεμα στις δημοπρασίες και τη ΑΒΑΞ στο -2,64%.

Κέρδη 2,18% για την Τέρνα Ενεργειακή καθώς αρχίζει να μπαίνει στις ράγες το επικείμενο deal με την First Sentier, ενώ και τα αποτελέσματα και το μέρισμα άφησαν θετικές εντυπώσεις.

Μετά τις πολύμηνες πιέσεις η Titan αρχίζει να ανασαίνει ανεβαίνοντας προς τα 15 ευρώ, ενώ και η Aegean πάτησα στα 8 ευρώ. Απτόητη συνεχίζει και η Cenergy με νέα άνοδο 0,23%.

Ήπιες πιέσες σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, με τη Jumbo στο +1,5% και τον ΟΠΑΠ στο 0,39%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γίνει και τι θα επιφέρει το «πέρασμα» του Χρηματιστηρίου στον «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών

Χαμηλά ο «πήχης» από τη Morgan Stanley για ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI Greece Standard

Attica Bank: Ολοκληρώνεται η ΑΜΚ – Κλείνει ένας ταραχώδης κύκλος 10 ετών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider