Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές, στον απόηχο του deal Credit Suisse - UBS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές, στον απόηχο του deal Credit Suisse - UBS
«Μαζεύουν» τις απώλειές τους οι ευρωαγορές, μετά από μία εκκίνηση που συνοδεύτηκε από έντονο sell-off.

UPD 13:27 «Μαζεύουν» τις απώλειές τους οι ευρωαγορές, μετά από μία εκκίνηση που συνοδεύτηκε από έντονο sell-off, καθώς οι επενδυτές «διαβάζουν» τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, ζυγίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το τραπεζικό θρίλερ.

Με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ξεκινάει τη συνεδρίαση στο «κόκκινο» με «βουτιά» άνω του 1%, εν συνεχεία εισήλθε σε θετικό έδαφος και πλέον, ενισχύεται κατά 0,46% στις 438,32 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,32% στις 7.359,02 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,90% στις 6.987,69 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται 0,72% υψηλότερα στις 14.874,25 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,62% στις 25.651,92 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να γνωρίζει άνοδο 0,55% στις 8.767,60 μονάδες.

Σημειωτέον ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφήνουν πίσω τους τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας που έπληξε και ακόμη πλήττει τον τραπεζικό κλάδο.

Η νευρικότητα είναι διάχυτη στα ταμπλό, μετά και το σοκ που υπέστησαν οι ευρωαγορές, την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και οι εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse «ξύπνησαν» τον φόβο για τραπεζική κρίση.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν, νωρίτερα, οι ίδιες οι ελβετικές τράπεζες που προχώρησαν στο deal, με την πολύπαθη Credit Suisse να γνωρίζει «βουτιά» 63%, πέφτοντας μάλιστα νωρίτερα κατά 72%, ενώ η μετοχή της UBS κατέγραφε πτώση της τάξεως του 13%.

Πιέσεις δέχονται και οι υπόλοιπες τράπεζες, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks Index να υποχωρεί νωρίτερα πάνω από 5%, ενώ πλέον έχει περιορίσει την πτώση στο 2,5%.

Αυτά, στον απόηχο του deal εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS που ανακοινώθηκε την Κυριακή. Η συμφωνία έκλεισε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,25 δισ. δολάρια), τίμημα υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του deal, με «γραμμή» κρατικών εγγυήσεων έως και 100 δισ. ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια).

Επίσης, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα «κουρευτούν» τα ομόλογα AT1. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρονικά της αγοράς των ευρωπαϊκών Αdditional Tier 1.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές (SSM, EBA, SRB) με κοινή τους ανακοίνωση, σπεύδοντας να καθυσηχάσουν τις αγορές, χαιρέτισανν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» και διαμηνύουν πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτες που απορροφούν ζημίες «και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, θα απαιτηθεί διαγρφή των AT1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλή μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο - Προσπάθεια για άμυνες μετά το «κύμα» πωλήσεων

Τραπεζική κρίση, πρώτο θύμα τα ομόλογα...

gazzetta
gazzetta reader insider insider