Τελευταία ενημέρωση 13:15
Οι αγορές ξεκίνησαν δύσκολα τον μήνα χθες, με τον S&P 500 (-0,47%) να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν έξι εβδομάδες, ενώ η απόδοση του αμερικανικού δεακετούς ομολόγου κινήθηκε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.
Αυτό συνέβη εξαιτίας αρκετών οικονομικών στοιχείων που υποδεικνύουν την περαιτέρω επιμονή των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με μια σειρά «επιθετικών» παρατηρήσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε στο γνωστό μοτίβο των επενδυτών να τιμολογούν σε μια πιο επιθετική πορεία αυξήσεων επιτοκίων, με τις προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο της Fed να φτάνει σε νέο υψηλό για αυτόν τον κύκλο, ήτοι στο 5,47%. Καταγράφηκαν επίσης μερικά νέα ρεκόρ στο front-end κομμάτι της καμπύλης, με την απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου να αυξάνεται +6,1 μ.β φτάνοντας σε ένα νέο υψηλό μετά το 2007, στο 4,876%.
Περνώντας στα εγχώρια, σαφώς η εθνική τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη προκαλεί αβεβαιότητα γύρω από το ΧΑ ως προς το πολιτικό σκέλος και υπό τη βάση της παραίτησης του Κ. Αχ. Καραμανλή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ένα υπουργείο ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για υλοποίηση και τον εκσυχρονισμό μεγάλων έργων.
Να σημειωθεί από την άλλη, πως το Χρηματιστήριο κατέγραψε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 38 non currency assets που εξετάζει η Deutsche Bank για τον Φεβρουάριο και από τις αρχές του 2023. Συγκεκριμένα το ΧΑ έχει «ψηλώσει» κατά 21,5% μέχρι στιγμής για εφέτος.
Παράλληλα, η «άνθιση» κυρίως της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και η θετική δυναμική της οικονομίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε μια περαιτέρω κινητοποίηση των χαρτοφυλακίων και προς την πλευρά της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων για εφέτος. Φυσικά σε αυτό συνέβαλε και η ευρύτερη ανάκαμψη από το δύσκολο, για τις αγορές, 2022 που ακόμη και σε αυτό, κάποια μεικτά Α/Κ, διεθνή, αλλά και στρατηγικές με συνδυασμούς Α/Κ έβγαλαν σημαντικές «άμυνες» και υπεραπέδωσαν έναντι των αποδόσεων των δεικτών της αγοράς.
Κάπως έτσι, οι καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 860 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, με το σύνολο του ενεργητικού της αγοράς των 14 ΑΕΔΑΚ να έχει ενισχυθεί κατά 12,92%, ή κατά 1,405 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 12,287 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υψηλότερη συγκέντρωση ως προς την κατανομή των αμοιβαίων καταλαμβάνουν τα ομολογιακά σε ποσοστό 33,35%, ενώ ακολουθούν τα μεικτά (23,51%) και τα μετοχικά (14,81%).
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,06% στις 1.109 μονάδες με τον τζίρο στα 57 εκατ. ευρώ. Απώλειες 2,05% για τον FTSE 25 ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,58% στις 908,99 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 2,72%, η ΕΤΕ κατά 1,55%, η Εurobank σημειώνει απώλειες 2,57% και η Πειραιώς στο -4,14%.
Απώλειες επίσης για την ΕΕΕ στο 0,78%, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -3%, την Aegean στο -2,12%, τη ΔΕΗ στο -2,56% και τον ΟΤΕ στο -0,94%.
Ευρύτερα ελάχιστοι τίτλοι βρίσκονται με ελαφρώς θετικό πρόσημο όπως η ΕΥΑΘ, η Entersoft, η EpsilonNet και η ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα, αναστολή διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Frigoglass, στα 0,098 ευρώ με απώλειες 4,85% και όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια.