Άνοδος με «αστερίσκους» στις ευρωαγορές, με την προσοχή στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ

Αλέξανδρος Βέλμαχος

Κέρδη με... επιφυλάξεις καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπαθώντας να επανέλθουν μετά από τις απώλειες της Τετάρτης και την ώρα που παραμένει η αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι προβολείς του ενδιαφέροντας στρέφονται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα της Τσεχίας την Παρασκευή, απ' όπου αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ τους επόμενους μήνες, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τόσο η γερμανική όσο και η ισπανική πλευρά έδειξαν να μην είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετες σε μία παρέμβαση στις τιμές του αερίου, προς την κατεύθυνση ενός «δυναμικού πλαφόν».

Εξάλλου, η Fitch υποβάθμισε του outlook της βρετανικής οικονομίας, σε ένα ακόμα «ράπισμα» που δέχεται από τις αγορές η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, σχετικά με τις πολιτικές μείωσης της φορολογίας που θέλει να εφαρμόσει.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,79% στις 402,06 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,82% στις 3.475 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,34% στις 7.075 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,98% στις 12.639 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,54% στις 6.018 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,62% στις 21.493 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιείται 0,69% στις 7.362 μονάδες.

Μάκρο

Απότομη συρρίκνωση, σε επίπεδα μεγαλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατέγραψε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για την κάμψη στην κατανάλωση των πολιτών, που ενισχύουν τον κίνδυνο για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι παραγγελίες κατέγραψαν συρρίκνωση 2,4% έναντι ανάπτυξης 1,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτέ ανέμεναν μια συρρίκνωση της τάξης του 0,7%.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης κινήθηκε για τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που καταρτίζει η S&P Global, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από το 2014, εκτός της περιόδου του κορονοϊού.

Ο PMΙ κατασκευών διαμορφώθηκε στις 45,3 μονάδες έναντι των 44,2 μονάδων του Αυγούστου. Πάρα τη μικρή μηνιαία άνοδο, είναι ο 5ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης μένει υπό των 50 μονάδων, φανερώνοντας συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Απρόσμενη άνοδο εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της Βρετανίας.

Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι 49,2 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Νευρικότητα στην Ασία

Εικόνα νευρικότητας καταγράφηκε στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις χθεσινές αποφάσεις του OPEC+ για σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου των κρατών του Οργανισμού από τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν κλειστά για όλη την εβδομάδα λόγω εθνικής αργίας.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,70% στις 27.311 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε οριακά 0,03% στις 6.817 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 1,02% στις 2.237 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,40% στις 18.016 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: